Påven.
Påven. - Foto: TT

Påven måste göra upp med den vidriga kolonialismen

Debattören: Med täckmantel av Papals Bulls Discovery utplånades inte bara människor utan också hela kulturer.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Papals Bulls Discovery utfärdades av den romersk-katolska kyrkan som ett antal påvliga proklamationer vid upptäckten av den Nya Världen. Papals Bulls Discovery 1455 legaliserade rätten till kolonisering, förslavning och underkuvande av ursprungsbefolkningar världen över.

Dessa proklamationer gav den romersk-katolska kyrkan rätten att plundra och förstöra icke kristna vita civilisationer vars medborgare urskillningslöst förintades i tusentals, stympades,våldtogs och förslavades.

Med täckmantel av Papals Bulls Discovery utplånades inte bara människor utan också hela kulturer. Den rättfärdigade en grymhet och en omänsklighet som saknade all motstycke. Den uppmanade till att störta ”barbariska nationer” invadera, fånga, besegra och kuva alla icke-kristna, hedningar och andra fiender till Kristus och förslava människor för evigt.

En växande opposition i Kanada kräver tillsammans med sannings- och försoningskommission att Vatikanstaten upphäver Papals Bulls Discovery.

Ursprungsbefolkningen i Kanada menar att proklamationen legitimerar och ligger till grund för att än i dag diskriminerande behandling av ursprungsbefolkningar som "icke-människor".

Doktrinen har främst använts för att stödja ogiltiga beslut eller ignorera ursprungsbefolkningars innehav och rättigheter av mark till förmån för koloniala eller postkoloniala regeringar.

I en strid så sent som 2005 om huruvida Oneida ursprungsbefolkning i USA var skyldiga att betala skatt till City of Sherill för de landområden de köpt tillbaka så hänvisade Högsta Domstolen i USA till denna doktrin.

I den pågående striden gällande den oljeledning som nu dras genom Standing Rock Sioux indigenous reservatet i North Dakota kan direkt kopplas till doktrinen. Oljebolaget exploaterar hänsynslöst mark där oljeledningen riskerar att förstöra dricksvatten som tas från den Missouri floden samt så skändas ursprungs-befolkningens gravområden. Protesterna har mötts av staten med polisärt motstånd med arresteringar, tårgas och gummikulor.

En särskild rapport från FN så sent som 2009 fastslog att Papals Bulls Discovery lade grunden för de många kränkningar av ursprungsfolkens mänskliga rättigheter.

Följande Papals Bulls Discovery som jag refererar till är

Dum diversas, 18 juni, 1452; Romanus Pontifex: 8 januari, 1455; Inter Caetera, 4 maj, 1493.

Antonie Grahamsdaughter,
Journalist

---

Marcus Birro har också skrivit om påven i dag. Läs hans artikel här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.