Till vänster; artikelförfattarna. Bläddra vidare i bildspelet för att se fler exempel på roliga särskrivningar.
1 av 2
Till vänster; artikelförfattarna. Bläddra vidare i bildspelet för att se fler exempel på roliga särskrivningar. - Foto: Privat/Sverige mot särskrivning
2 av 2
- Foto: Privat

​Slappna av alla språk poliser – ingen dör av en särskrivning

Sverige mot särskrivning: "Därför blir vårt budskap till de allra ilsknaste språkpoliserna: tagga ner. Vi löser inga världsproblem med grammatisk extremism".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Stellan Löfving är delägare i en kommunikationsbyrå och driver även flera andra bolag i mediebranschen.

David Stark är innehållskonsult och driver bokförlaget Pug Förlag. Tillsammans står de två vännerna bakom Skyltat.se och Facebook-sidan ”Sverige mot särskrivning”. Detta har resulterat i fyra böcker: Skum kanin med ananassmak, En riktig skitbok, Ärtor suger snaps och nya Kassa personalen rekommenderar – våra roligaste särskrivningar.

Tillsammans driver de Facebooksidan Sverige mot särskrivning.

Facebookgruppen Sverige mot särskrivning har i skrivande stund drygt 150 000 fans. Varje dag laddas nya bilder upp. Det gillas, delas och kommenteras i en vansinnig takt.

Under de år som vi administrerat sidan, har vi sett många många tusen exempel på särskrivningar i alla dess former, och massor av varianter på hur ett felplacerat mellanslag kan leda till missförstånd och otydligheter.

För det ÄR viktigt att skriva korrekt. Om man vill att mottagaren ska förstå budskapet, så måste det vara rätt formulerat. ”Rökfritt!” och ”Rök fritt!” är två väldigt olika budskap.

Att undvika särskrivningar är lika viktigt som att visa var en mening slutar och en annan börjar. Det gör man med punkt och stor bokstav, det får man lära sig tidigt i skolan.

Vi försöker att öka kunskapen om de sammansatta orden genom att dagligen publicera roliga och underhållande exempel på hur tokigt det kan bli när man gör fel. Det känns som ett bra och viktigt sätt att hjälpa människor att kommunicera och förstå varandra bättre.

För det mesta är det bara roligt, och det har dessutom lett till att vi kunnat publicera flera böcker i ämnet. (Den senaste släpptes alldeles nyligen; "Kassa personalen rekommenderar - våra bästa särskrivningar").

Men vi har också noterat en sak som känns bekymmersam, och det är det uppskruvade tonläge som en del självutnämnda språkpoliser emellanåt tar till i det här sammanhanget. Raseriet vet ingen gräns. Man ”hatar” alla ”idioter” som inte hanterar de sammansatta orden på rätt sätt.

Det är ett ytterst litet fåtal som uttrycker sig på det viset. Men på samma sätt som alla fotbollsälskande supporters smutsas ned av en liten grupp våldsbenägna huliganer, riskerar de extrema språktalibanerna att ge alla oss andra språkfantaster en negativ stämpel.

Vi har sett många många tusen exempel på särskrivningar i alla möjliga sammanhang, men hittills har vi aldrig hört om något fall där en särskrivning vållat vare sig skada eller katastrof. I en värld där miljontals människor befinner sig på flykt undan svält, krig och förstörelse, så känns ”hatet” mot de särskrivande ”idioterna” fullständigt oproportionerligt.

Därför blir vårt budskap till de allra ilsknaste språkpoliserna: tagga ner. Vi löser inga världsproblem med grammatisk extremism. Och särskrivningarna är inget världsproblem. Det är ett kommunikationsproblem, och därför fortsätter vi att sprida vårt budskap med kärlek: Skriv ihop! Det är en kär lek.

Stellan Löfving och David Stark,
Sverige mot särskrivning

Vill du läsa Stellans och Davids senaste bok om särskrivningar? Här kan du hitta den billigast.

--

(Det här är en debattartikel, men några av länkarna går till Prisjakt.se som är en av Nyheter24:s samarbetspartners)

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du grammatisk extremist?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.