Djurrättsalliansen: I dag protesterar vi utanför svenska slakterier

- 01/11/2016, 08:34
Malin Gustafsson skriver om varför Djurrättsalliansen i dag protesterar utanför Sveriges tre största slakterier.
1 av 4

Malin Gustafsson skriver om varför Djurrättsalliansen i dag protesterar utanför Sveriges tre största slakterier.

Privat/TT

2 av 4

TT NYHETSBYRÅN

3 av 4

Svenska Dagbladet

4 av 4

Privat

Malin Gustafsson: "De grymheter vi utsätter andra djur för gör vi enbart för att vi kan och för att vi gillar smaken av deras kroppar"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När du läser det här dödas djur på löpande band på svenska slakterier. Varje år dödas runt 100 miljoner djur för att bli mat i Sverige. Det är omkring 274 000 djur om dagen. Bara i Sverige.

Majoriteten av dessa djur lever hela sina liv instängda i djurfabriker. I industrialiserade miljöer som innebär att de aldrig får vara utomhus och där vardagen består av trängsel, stress och tristess. De dödas när de är väldigt unga. Kycklingar är endast omkring fem veckor gamla och grisar är bara ett halvår.

För att uppmärksamma dessa djurs liv anordnar Djurrättsalliansen i dag på den internationella vegandagen manifestationer vid tre av landets största slakterier i Linköping, Kristianstad och Dalsjöfors.

Vi kommer att möta blickarna från de djur som transporteras in till slakterierna i lastbilar. För de flesta av dem är det förmodligen första gången de har fått andas frisk luft och se skymtar av världen utanför djurfabriken. Men i dag kommer de att dödas trots att de vill fortsätta leva.

I djurfabrikerna tar vi ifrån djuren deras självbestämmande, deras frihet och lycka. På slakteriet tar vi ifrån dem deras liv. Ofta pratas det om ”human” slakt, men saken är att döda någon som vill leva är ingenting annat än inhumant.

Djurens liv betyder något för dem, men vi utnyttjar dem som om de vore känslolösa produkter och våra ägodelar. Trots att de är tänkande, kännande, sociala och smarta individer som kan känna både smärta och glädje.

Vi kommer inte att kunna rädda liven på de djur vi ser vid slakterierna i dag, men vi hoppas att vår närvaro kommer att ändra för djuren i framtiden. För det behöver inte vara så här. Vi behöver inte döda andra för att få mat.

Och med vilken rätt sätter vi oss över alla andra djur och utnyttjar dem för våra egna intressens skull? Med ingen rätt alls anser jag. Att äta djur borde inte få vara en privatsak därför att valet att äta djurprodukter handlar om liv eller död.

Det handlar också om att utsätta andra för orättvisa och lidande. De grymheter vi utsätter andra djur för gör vi enbart för att vi kan och för att vi gillar smaken av deras kroppar. Dessa handlingar är inte försvarbara.

Djuren borde ha rätt till sina egna liv precis som du och jag.

Välj därför vego! Det är inte bara djurvänligt utan även otroligt gott, hälsosamt, hållbart och bra för miljön!

Malin Gustafsson,
Talesperson Djurrättsalliansen

Borde vi förbjuda industriell köttproduktion?