1 av 3
- Foto: Privat/ANDERS WIKLUND / SCANPIX
2 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Privat

Gymnasieelev: Det här är skiten jag får för att jag väljer att inte dricka alkohol

Denna text är hämtad från bloggen Katinkas blogg.

Debattören: Det är mitt val, och bara för man väljer att vara nykter innebär inte att man är dum i huvudet eller att man är klen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Katinka Paulsen är 19 år gammal. Besök hennes blogg.

Om lite mer än ett halvår så tar jag studenten tillsammans med många, många fler andra blivande studenter i detta avlånga land. Jag känner mig extremt taggad inför att äntligen, efter hårt slit få ta studenten och börja med arbetslivet. Jag längtar som bara den med andra ord!

Det jag dock inte riktigt längtar efter är den hets det är om alkohol på studenten. Det är ju i stort sett en tradition och har varit det i många, många år med att man ska supa på sin studentfest eller så.

Att folk gör det är upp till dem tycker jag. Vill du supa på din student? Fira lite extra? Ja men varsågod, bara sluta trycka upp det i facet på mig och andra som inte vill.

Jag har lagt märket till detta förut och det har ju skrivits ordentligt med artiklar kring alkohol och student. En del tycker att man inte har tagit studenten "på riktigt" för att man inte super medan andra struntar i det. Det som gör mig irriterad är denna hets.

Jag har upplevt denna alkoholhets länge. När jag kom in i tonåren så började ungdomar i min ålder hålla på att hetsa kring alkohol. "Kom igen, det är kul!", "Ska du aldrig prova att dricka? Är du dum eller?", "Har du aldrig provat att dricka? Då har du missat något!", och så vidare. Denna visa pågår i år ju äldre man blir och blir värre innan man tar studenten.

Jag känner inte för att supa på min student eller gå på dessa studentfester och supa där. Jag känner att jag kan faktiskt ha det roligt även fast jag inte är full. Man måste inte vara full för att ha roligt, man kan ha lika roligt när man är nykter. I alla fall jag, och därför ser jag ingen vits med att supa mig full på studenten och på studenfesterna.

Det är mitt val, och bara för man väljer att vara nykter innebär inte att man är dum i huvudet eller att man är klen. Det betyder heller inte att "man inte har tagit studenten på riktigt".

Att hetsa upp mot andra som inte vill med grupptryck eller år av tjatande och hetsande gör ju inte saken bättre.

Jag har känt mig så konstig och som en outsider i de första tonårsåren när folk började festa, bara för att andra runt mig försökte påverka mig. I dag så förstår jag mer och kommer inte falla för grupptryck. Jag föll aldrig i grupptryck då heller mer än att jag fick extremt dåligt samvete bara för att jag inte drack men alla andra gjorde.

I dag känner jag mig inte dålig eller konstig, för det är MITT VAL och inte andras val vad jag väljer att göra.

Jag väljer att vara nykter på min student och jag skiter fullständigt i vad ni andra som säger att man inte har tagit studenten på riktigt tycker.

Det är inte ert val, och att hetsa gör inte saken bättre. Jag har inga som helst problem med att vara nykter och jag tar lika mycket studenten som alla andra gör, nykter som full.

Katinka Paulsen

---

Julia Ekholm har skrivit en text om folk som beter sig som as när de dricker. Läs den också.

/
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.