Stockholm

Gymnasieelev: Det här är skiten jag får för att jag väljer att inte dricka alkohol

Denna text är hämtad från bloggen Katinkas blogg.

1 av 3
. Foto: Privat/ANDERS WIKLUND / SCANPIX
2 av 3
. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
3 av 3
. Foto: Privat

Debattören: Det är mitt val, och bara för man väljer att vara nykter innebär inte att man är dum i huvudet eller att man är klen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Katinka Paulsen är 19 år gammal. Besök hennes blogg.

Om lite mer än ett halvår så tar jag studenten tillsammans med många, många fler andra blivande studenter i detta avlånga land. Jag känner mig extremt taggad inför att äntligen, efter hårt slit få ta studenten och börja med arbetslivet. Jag längtar som bara den med andra ord!

Det jag dock inte riktigt längtar efter är den hets det är om alkohol på studenten. Det är ju i stort sett en tradition och har varit det i många, många år med att man ska supa på sin studentfest eller så.

Att folk gör det är upp till dem tycker jag. Vill du supa på din student? Fira lite extra? Ja men varsågod, bara sluta trycka upp det i facet på mig och andra som inte vill.

Jag har lagt märket till detta förut och det har ju skrivits ordentligt med artiklar kring alkohol och student. En del tycker att man inte har tagit studenten "på riktigt" för att man inte super medan andra struntar i det. Det som gör mig irriterad är denna hets.

Jag har upplevt denna alkoholhets länge. När jag kom in i tonåren så började ungdomar i min ålder hålla på att hetsa kring alkohol. "Kom igen, det är kul!", "Ska du aldrig prova att dricka? Är du dum eller?", "Har du aldrig provat att dricka? Då har du missat något!", och så vidare. Denna visa pågår i år ju äldre man blir och blir värre innan man tar studenten.

Jag känner inte för att supa på min student eller gå på dessa studentfester och supa där. Jag känner att jag kan faktiskt ha det roligt även fast jag inte är full. Man måste inte vara full för att ha roligt, man kan ha lika roligt när man är nykter. I alla fall jag, och därför ser jag ingen vits med att supa mig full på studenten och på studenfesterna.

Det är mitt val, och bara för man väljer att vara nykter innebär inte att man är dum i huvudet eller att man är klen. Det betyder heller inte att "man inte har tagit studenten på riktigt".

Att hetsa upp mot andra som inte vill med grupptryck eller år av tjatande och hetsande gör ju inte saken bättre.

Jag har känt mig så konstig och som en outsider i de första tonårsåren när folk började festa, bara för att andra runt mig försökte påverka mig. I dag så förstår jag mer och kommer inte falla för grupptryck. Jag föll aldrig i grupptryck då heller mer än att jag fick extremt dåligt samvete bara för att jag inte drack men alla andra gjorde.

I dag känner jag mig inte dålig eller konstig, för det är MITT VAL och inte andras val vad jag väljer att göra.

Jag väljer att vara nykter på min student och jag skiter fullständigt i vad ni andra som säger att man inte har tagit studenten på riktigt tycker.

Det är inte ert val, och att hetsa gör inte saken bättre. Jag har inga som helst problem med att vara nykter och jag tar lika mycket studenten som alla andra gör, nykter som full.

Katinka Paulsen

---

Julia Ekholm har skrivit en text om folk som beter sig som as när de dricker. Läs den också.

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.