Nej, internet orsakar inte cancer
Debattören: Att det rör sig om en myt blir tydligt när man vänder sig till tyngre källor som väger samman resultatet av stora mängder forskning.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den här artikeln är ett svar på riksdagsledamoten Emanuel Öz (S) uppmärksammade artikel från i går.
Socialdemokraten Emanuel Öz skriver att vi bör ta bort trådlösa nätverk från skolor och “strikt begränsa” användningen av mobiltelefon under skoltid. Han menar att trådlösa nätverk kan orsaka allt från cancer och ADHD till sömnproblem. Jag tar snarare Emanuels faktafrånvända åsikter som ett bevis på att skolan behöver mer undervisning om internet, och i Emanuels fall särskilt källkritik online.
I dag har så gott som varje ungdom i Sverige tillgång till internet, oavsett var hen befinner sig. Det är ett internet som förändrar människors liv, med tillgång till enorma mängder fakta och idéer så öppnar det dörrar till kunskap som många unga aldrig tidigare sett.
Med internet följer också en del risker, men det är inte de risker som Emanuel föreställer sig. Något som gör internet så förvirrande är att vem som helst kan skriva vad som helst där, och den surfare som inte fått en god utbildning i källkritik kan lätt få för sig mycket märkliga saker, som att wifi orsakar cancer, en myt som sprids på många internetsidor.
Att det rör sig om en myt blir tydligt när man vänder sig till tyngre källor som väger samman resultatet av stora mängder forskning om just elektromagnetiska fält och hälsorisker.
2015 publicerade en särskild kommitté tillsatt av EU-kommissionen en stor metastudie “Potential health effects of exposure to electromagnetic fields”, med slutsatsen att strålning från wifi, radio och mobiltelefoner inte pålitligt kunnat kopplas till några av hälsoproblemen Emanuel skriver om. De får medhåll från bl.a. amerikanska National Cancer Institute (NCI) som hävdar att wifi inte kunnat bevisas orsaka cancer.
Internet är inte cancerframkallande, och om fler politiker skulle gå Emanuels väg och falla för förvillande felaktigheter så vore det inte bara olyckligt, utan en svår skada på en teknikutveckling som håller på att förändra och förbättra världen. I Helsingborg, som vunnit utmärkelsen “Sveriges IT-kommun” finns trådlöst kommunalt wifi över stora delar av centrum.
Det låter invånare ta laptopen och jobba från stadens caféer, det erbjuder turister från andra länder en bra möjlighet att hitta information under sin vistelse och det lägger grunden för ett för en digital infrastruktur i ett samhälle där allt fler apparater är uppkopplade.
Om Emanuel Öz haft rätt så skulle antagligen stora delar av Helsingborgs invånare ha cancer eller ADHD vid det här laget – lyckligtvis har Emanuel fel.
I Helsingborg jobbar man också med IT i undervisningen, elever lär sig dra nytta av sina digitala hjälpmedel och de lär sig att söka och källkritiskt bedöma information. Det gör Helsingborgarnas liv smartare och, med de stora mängderna information och appar om hur man lever ett friskt liv, hälsosammare.
Helsingborg är ett bra exempel på att Emanuel har fel och på hur hans politik skulle leda till ett fattigare Sverige och en fattigare värld.
Jonny Cato Hansson,
Kommunalråd Helsingborg, Centerpartiet