Fredag 24 Sep
Stockholm

Journalister ska tänka kritiskt – inte köpa alla skräckteorier om bengaler

Denna text är hämtad från bloggen erikssonelvira.blogg.se.

1 av 2
2 av 2

Debattören: Jag är ingen specialist på ämnet, men jag tycker att det är underligt att man så lättvindigt köper teorin om att det är bengalerna som orsakat skadorna

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I dag publicerade Svenska Dagbladet en gripande intervju om polisen Edward Docherty, den stora rugbyspelande polisen, som drabbats av kemisk lunginflammation i samband med en sammandrabbning med huliganer. Docherty menar att sviterna efter sammandrabbningen beror på att flertalet bengaliska eldar tänts under upploppet och det är dessa som har givit honom sådana problem med sina lungor.

Dockan, som han kallas, är själv AIK:are och jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt det han har drabbats av, jag vill bara tydliggöra det.

Men, så har jag ett men.

Artikelns författare, Jan Majlard, har inte varit särskilt kritisk i sin journalistgärning just i dag kan jag konstatera. Jag tycker nämligen att det är väldigt underligt att Jan inte reagerar på några rader i intervjun.

"När vår pepparspray tog slut blev läget kritiskt. Det var nära att vi gjorde en vapenväxling, alltså att börja skjuta mot dem, berättar Edward Docherty."

Docherty berättar alltså att den samlade styrkans pepparspray tog helt slut. Det är, som ni kanske förstår, en ganska stor mängd pepparspray. Och medan seriösa underlag för nödbloss skaderisk saknas, så finns det sådana gällande just pepparspray. I North Carolina Medical Journal (1999;60:268-74) kan man tillexempel läsa följande:

"In addition to precipitating broncho-constriction, which could manifest as acute asthma, OC spray exposure may increase the risk of laryngospasm and respiratory arrest. Two persons with asthma and one with chronic bronchitis developed respiratory arrest following OC spray exposure during arrest. Respiratory arrest also occurred in another person with a respiratory infection who was sprayed repeatedly.(3,10,15) Direct contact of capsaicinoids with the vocal cords has caused laryngospasm lasting 45 seconds. In addition, laryngospasm, laryngeal and pulmonary edema, chemical pneumonitis and respiratory arrest have occurred after intentional and accidental OC spray inhalation by children.(16,17)"

Och i Hong Kong Medical Journal 2015 Dec;21(6):542–52:

"Inhalation of OC spray can cause laryngeal and pulmonary oedema and chemical pneumonitis but this is rare."

Jag är ingen specialist på ämnet, men jag tycker att det är underligt att man så lättvindigt köper teorin om att det är bengalerna som orsakat skadorna som Dockan drabbats av. I mina ögon är det mer sannolikt att hans stressnivå tillsammans med pepparsprayet i kombination med röken, i samlad bild, har haft effekten han beskriver.

I skenet av detta tycker jag att det är tråkigt att Jan Majlards text så enögt utmålar bengaliska eldar till fiende och direkt utmålar läktaren till en farlig miljö. Något riktigt trovärdigt underlag för det finns nämligen inte. Det uttalande Socialstyrelsen nyligen gjorde angående pyroteknik var, för den som är nyfiken, grundad på FOIs brännande i ett partytält samt intervjuer med, ja... den enda polis som drabbats av kemisk lunginflammation, det vill säga Docherty här ovan.

Elvira Eriksson

Har du mer information, eller kunskaper i ämnet? Kontakta gärna mig: elvira.eriksson@supporterklubben.com

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela