SSU kritiserar MUF.
1 av 2
SSU kritiserar MUF. - Foto: TT/TT
"MUF är ett ungdomsförbund som gång på gång för fram rent ungdomsfientlig politik".
2 av 2
"MUF är ett ungdomsförbund som gång på gång för fram rent ungdomsfientlig politik". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

5 SSU-toppar: Varför hatar MUF allt som gör Sverige bra?

Debattörerna: Vi hoppas att Benjamin Dousa misslyckas med att göra det sämre för Sveriges unga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra helgen skrev 60 000 ungdomar högskoleprovet, fyllda med ambition och förväntningar inför att studera på högskolor och universitet i olika delar av landet. Tillsammans med hundratusentals andra svenska ungdomar längtar de efter att ta ett kliv närmare drömmen om att bli sjuksköterska, ingenjör eller ekonom och nå sin fulla potential.

Samma helg hade Moderata Ungdomsförbundet sin förbundsstämma. Där ägnades lördagen åt att avsätta sin tidigare ordförande Rasmus Törnblom och ersätta denne med Benjamin Dousa, som sagt att han vill föra MUF högerut.

MUF är ett ungdomsförbund som gång på gång för fram rent ungdomsfientlig politik. Rasmus Törnblom var under sin korta tid som ordförande en ivrig förespråkare för sänkta löner och försämrade arbetsvillkor för unga.

Benjamin Dousa är inte bättre. Under sin tid som ordförande för Moderata studentförbundet drev han på för att införa terminsavgifter på 50 000 kronor på högskolor och universitet. Nu ser det ut som att Dousa kan förespråka terminsavgifter även efter att han kuppat till sig ordförandeposten för MUF. Ett av de viktigaste besluten som ungmoderaternas stämma fattade handlade nämligen om just det: att MUF vill att unga ska få betala för att studera på högskolan.

Den stora frågan alla Sveriges unga borde ställa sig är varför Moderata ungdomsförbundet hatar allt som är bra med Sverige. Varför vill MUF att det ska kosta att plugga vidare? Varför vill MUF att bara vissa unga, de med föräldrar som har mycket pengar, ska kunna komma in på drömutbildningen? Det borde vara helt uppenbart även för ett ungdomsförbund som MUF att förslaget att införa avgifter för att få plugga på universitetet är en helt vansinnigt dålig idé.

Att införa terminsavgifter skulle vara ett framgångsrikt sätt att minska antalet elever som studerar vidare, ge färre chansen att uppnå sin fulla potential och därmed kraftigt hämma svensk tillväxt, konkurrenskraft och ungas personliga utveckling och karriärmöjligheter.

Förslaget skulle vara dåligt för den enskilda individen som skulle drabbas hårt ekonomiskt, det skulle vara dåligt för resurssvaga grupper vars möjligheter till studier och social rörlighet dramatiskt skulle försämras och det skulle vara dåligt för företagaren som redan kämpar hårt för att hitta rätt kompetens att anställa och få företaget att växa.

Dessutom skulle MUF:s förslag vara dåligt för samhället i sin helhet genom att skapa ökad ojämlikhet och vidga klassklyftorna i Sverige.

Vi som SSU:are har en helt annan syn på utbildning. Vi menar att alla ska kunna uppnå sina drömmar utan att begränsas av storleken på föräldrarnas plånbok. De förutsättningar du föds med och som du inte själv kunnat påverka ska inte få avgöra din framtid. Därför måste den högre utbildningen fortsätta vara kostnadsfri.

Vi hoppas att alla Sveriges unga gör det tydligt för MUF att förbundet står för en fullständigt verklighetsfrånvänd politik.

I stället för att göra livet svårt för Sveriges studenter vill vi i SSU göra det lättare att ta sig igenom sin utbildning snabbt genom att satsa på sommarkurser som är relevanta för de olika programmen.

I förlängningen efterfrågar vi också ett treterminssystem så att studenter ska ha möjlighet att studera heltid under sommarmånaderna. Det kommer leda till att fler genomför sina studier snabbare och kommer ut i det arbetsliv som skriker efter deras kompetens.

Varje tänkande människa borde inse att förslaget om studieavgifter faller på sin egen orimlighet. Om MUF lyckas driva igenom förslaget gentemot Moderaterna eller inte kommer att avgöra om det förblir ett sällsynt dumt utspel av en naiv ledning eller om det faktiskt kan bli ytterligare ett verkligt hot från höger mot det Sverige som vi alla känner och värnar om.

Vi hoppas att Benjamin Dousa misslyckas med att göra det sämre för Sveriges unga. I stället önskar vi alla de som skrev högskoleprovet lycka till i sina framtida och avgiftsfria studier.

John Skoglund,
Ordförande SSU Norra Älvsborg

Amalia Rud Pedersen,
Ordförande SSU Göteborg

Marcus Dufwa,
Ordförande SSU Halland

Lina Ahl,
Ordförande SSU Skaraborg

Alexander Pettersson,
Ordförande SSU Värmland

/
SSU
/
Muf
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.