Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Benjamin Dousa: Det är SSU som är ungdomsfientliga

- 08/11/2016, 12:30
MUF svarar SSU.
1 av 2

MUF svarar SSU.

TT/TT

Benjamin Dousa, förbundsordförande, MUF.
2 av 2

Benjamin Dousa, förbundsordförande, MUF.

Björn Lindgren/TT

Moderata ungdomsförbundet: Vi behöver inte politiker som säger åt oss vad vi ska göra. Det är vad ungdomsvänlig politik går ut på.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fem distriktsordföranden från SSU anklagar i en debattartikel mig och Moderata Ungdomsförbundet för att vara ungdomsfientliga. Det är helt felaktigt. Det är från vårt förbund idéer som fritt skolval, lägre skatt på sommarlovslönen och möjligheten att få välja fler ämnen själv i skolan kommer ifrån.

Socialdemokraterna och SSU kan felaktigt anklaga mig för att vara ungdomsfientlig hur många gånger som helst, men först och främst bör de se över sin egen politik.

Ett parti som stretar emot framtiden kan inte vara ungdomsvänligt. Socialdemokraterna och SSU har i regeringen gjort digitala tjänster som UberPop olagligt.

Det tycker vi är fruktansvärt eftersom delningstjänster delvis innebär en stor frihet för oss unga, men även en chans till ett första jobb för många som kommer till Sverige. Moderata Ungdomsförbundet vill legalisera UberPop och säger ja till mer digitalisering och automatisering.

För det andra är både SSU och Socialdemokraterna mot friskolor i praktiken, vilket knappast är ungdomsvänligt. I morgon kommer nämligen Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden ut. Den riskerar att fälla krokben för 6532 bolag och stiftelser i välfärden, och nästan alla friskolor. För oss i Moderata Ungdomsförbundet är det självklart att skolor ska hålla hög kvalitet, oavsett om de är kommunala eller privata. Och att förbjuda friskolor slår allra hårdast mot oss unga.

SSU tror sig dessutom kunna ta hand om oss unga mer än vad vi själva kan. Gabriel Wikström, SSU:s tidigare förbundsordförande, gör allt vad han kan för att förbjuda eller förhindra alkoglass, snus och godis. Med förslag som sockerskatt och hinder mot snusförsäljning är budskapet till Sveriges unga glasklart: vi litar inte på er.

Socialdemokraternas ungdomsförbund kan prata hur mycket de vill om min och MUF:s politik, men det är bara för att de själva har så många lik i garderoben. Vi tror, tillskillnad från dem, på unga människor. Vi vet att vi ungdomar är kapabla nog att välja själva, studera där vi vill och fatta beslut som alla andra.

Vi behöver inte politiker som säger åt oss vad vi ska göra. Det är vad ungdomsvänlig politik går ut på, och det är också vad MUF:s politik går ut på.

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande, Moderata Ungdomsförbundet

---

Den här artikeln är ett svar på den här.

/
Muf
/
SSU