Evah Åberg skriver om våldtäkt.
1 av 2
Evah Åberg skriver om våldtäkt. - Foto: Privat/TT
Evah Åberg.
2 av 2
Evah Åberg. - Foto: Privat

Hur ska jag kunna undvika våldtäktsmän utan att tänka att alla män kan våldta?

Debattören: Vi ska alltså passa oss och undvika att bli våldtagna, men vi får inte dra alla män över en kam för då är vi manshatare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi kvinnor får ofta höra vad vi ska göra för att undvika att bli våldtagna. Vi ska klä oss på ett visst sätt. Vi ska undvika att gå ensamma hem när det är mörkt ute. Vi ska inte bli fulla. Vi ska tänka på vilka signaler vi sänder ut. Vi ska inte prata med främmande män. Ja listan kan göras lång.

Ansvaret för att inte bli våldtagen läggs alltså på oss kvinnor, men när vi är på vår vakt, när vi passar oss för eventuella våldtäktsmän och blir rädda om en man går bakom oss så döms vi istället som manshatande feministsvin, för att alla män inte är våldtäktsmän. Det blir exakt som på bilden här ovanför alltså.

Men när vi är på en fest där det är främmande män med, hur ska vi veta om någon av dem faktiskt är en våldtäktsman? När vi är på väg hem från en kompis klockan 22 på kvällen, hur ska vi veta om mannen vi möter på vägen hem är en våldtäktsman?

Vi ska alltså passa oss och undvika att bli våldtagna, men vi får inte dra alla män över en samma kam för då är vi manshatare. Hur ska vi då kunna passa oss?

De flesta kvinnor vet att alla män inte är svin. De flesta kvinnor har faktiskt en pappa, en pojkvän, en manlig lärare, en manlig kollega eller en manlig vän som de inte tror illa om, som de litar på och älskar. Problemet är att det inte står "våldtäktsman" i pannan på de som våldtar. Vi VET att inte alla män våldtar, men vi vet inte VEM som är kapabel till att göra det, det är det som är problemet.

En kvinna som litar på alla män och inte "är på sin vakt" får skylla sig själv om hon blir våldtagen, för hon borde vetat bättre och faktiskt passat sig bättre när det finns våldtäktsmän där ute.

En kvinna som "är på sin vakt" och är lite mer försiktig blir istället dömd som manshatande feministfitta som drar alla män över en och samma kam.

Så hur ska en kvinna göra egentligen för att vara bra och inte bli dömd?

Evah Åberg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.