Henrik Sundström tror att Ryssland kan få friare spelrum i Europa nu när Donald Trump har blivit president i USA.
1 av 3
Henrik Sundström tror att Ryssland kan få friare spelrum i Europa nu när Donald Trump har blivit president i USA. - Foto: Privat/TT/AP
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT/AP

USA är inte längre motvikt – nu kan Putin hota Sverige på riktigt

​"Det vi har sett i de senaste omröstningarna, med Brexit i Storbritannien och valet av Trump i USA är en framgång för isolationism i dessa länder – de liberala demokratiernas yttersta väktare börjar sluta sig inom sig själva".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Henrik Sundström är advokat och fritidspolitiker för Moderaterna i västra Götaland.

Följ Henrik Sundström på Twitter: @HenrikSundstrom

Donald Trump har sagt att USA inte självklart kommer att komma sina allierade till undsättning, eftersom han säger sig tröttnat på att amerikanska skattebetalare får stå för större delen av notan för säkerheten, medan övriga länder inte lägger upp tillräckligt med egna resurser på bordet.

Man måste ge Trump delvis rätt i analysen, hela Västeuropa har avrustat sina försvar sedan murens fall. Till exempel så har Ryssland fler stridsvagnar bara i östra Ukraina, än vad Tyskland och Frankrike har totalt i sina arméer, tillsammans!

Yrvakna av stundens allvar ser vi nu upprustningar i många andra länder i Europa: Polen, Tyskland, Estland och Norge ger stora tillskott till sina försvar.

Om dessa isolationistiska tendenser i USA skulle utvecklas till praktisk politik, kommer det att skapa ett maktvakuum, till exempel här i Östersjöregionen.

Vakuum tenderar som bekant att fyllas, och Ryssland kommer naturligtvis att följa utvecklingen noga. Utan USA som en balanserande kraft, så kommer vi att bli oerhört sårbara för rysk makt och påverkan.

Under tiden fram till kalla krigets slut var det svenska försvarets andel av BNP runt eller över 3%. Utöver detta hade vi hemliga försvarsgarantier från USA. Idag har försvarets andel av BNP krympt ner till en tredjedel av detta, 1 ynka procent.

”Ryssland kommer aldrig att invadera oss” kanske någon invänder. Nej, kanske. Men Ryssland kan utöva hot och påtryckningar.

Vi kommer att förlora ännu mer av vår politiska handlingsfrihet. Mönstret går igen från andra små länder i närheten av en aggressiv stormakt. Finlands anpassningspolitik till Sovjet under efterkrigstiden har gett upphov till begreppet finlandisering som namnet på denna företeelse.

Ska vi kunna behålla en alltigenom självständig politik framöver, där vi själva bestämmer över till exempel gasledningar i vår ekonomiska zon i Östersjön, behöver försvarets andel av BNP öka till runt 4% av BNP. Och det måste ske fort.

Henrik Sundström,
Advokat och fritidspolitiker för Moderaterna i västra Götaland

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.