Stockholm

Grahamsdaughter: Nordeas inblandning i Standing Rock är en skam för Sverige

1 av 2
. Foto: Ap/TT
2 av 2
. Foto: Ap

Journalisten Antonie Grahamsdaughter kräver svar från Nordea om deras investeringar i den kontroversiella oljeledningen Dakota Access oil pipeline.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Under fredagskvällen samlades ett hundratal pesoner i Kungsträdgården i Freds- och kärlekståget för att visa sin solidaritet för Standing Rock i North Dakota och sin avsky mot Nordea.

Demonstrationen gick vidare mot Nordeas bankkontor för att uppmärksamma de fonder Nordea har investerat I olje- och pipelineprojektet i “Dakota Access oil pipeline”, Energy Transfer Partners. Nordea har investeringar som står för cirka 360 miljoner kronor.

Banken mötte upp med vakter och kommunikationschefen Magnus Melin menar att deras inblandning är oklar. Nordeabanken skulle dock titta närmare på saken, enligt honom.

Oljeledningen planeras att dras genom fyra delstater. Detta har gett upphov till stora protester bland ursprungsbefolkningen i Standing Rock Sioux-reservatet i North Dakota.

Ursprungsbefolkningen hävdar att oljeledningen hotar vattenförsörjningen i området. Water is Life, vatten är liv, utan vatten kan vi inte leva! Standing Rock Sioux-reservatet har enligt avtal rätt till marken som är en helig plats för deras förfäder.

Donald Trump, nyvald president I USA, har investerat i 1 miljon dollar direkt i Energy Transfer Partners, som drar ledningen genom området.

Antonie Grahamsdaughter,
Journalist

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.