1 av 2
- Foto: Ap/TT
2 av 2
- Foto: Ap

Grahamsdaughter: Nordeas inblandning i Standing Rock är en skam för Sverige

Journalisten Antonie Grahamsdaughter kräver svar från Nordea om deras investeringar i den kontroversiella oljeledningen Dakota Access oil pipeline.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under fredagskvällen samlades ett hundratal pesoner i Kungsträdgården i Freds- och kärlekståget för att visa sin solidaritet för Standing Rock i North Dakota och sin avsky mot Nordea.

Demonstrationen gick vidare mot Nordeas bankkontor för att uppmärksamma de fonder Nordea har investerat I olje- och pipelineprojektet i “Dakota Access oil pipeline”, Energy Transfer Partners. Nordea har investeringar som står för cirka 360 miljoner kronor.

Banken mötte upp med vakter och kommunikationschefen Magnus Melin menar att deras inblandning är oklar. Nordeabanken skulle dock titta närmare på saken, enligt honom.

Oljeledningen planeras att dras genom fyra delstater. Detta har gett upphov till stora protester bland ursprungsbefolkningen i Standing Rock Sioux-reservatet i North Dakota.

Ursprungsbefolkningen hävdar att oljeledningen hotar vattenförsörjningen i området. Water is Life, vatten är liv, utan vatten kan vi inte leva! Standing Rock Sioux-reservatet har enligt avtal rätt till marken som är en helig plats för deras förfäder.

Donald Trump, nyvald president I USA, har investerat i 1 miljon dollar direkt i Energy Transfer Partners, som drar ledningen genom området.

Antonie Grahamsdaughter,
Journalist

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.