Lördag 1 Okt
Stockholm

Robert, 41: Här är 4 grejer jag vill säga till alla som vägrar ordet hen

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Debattören: Hen är ett bra och viktigt ord – här kommer alla anledningarna till varför.

Kommentera (296)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Robert Östberg är 41 år och bor i Stockholm. Han arbetar som högstadielärare i Matematik och NO.

Med anledning av att folk har börjat sprida ”Vägra hen – i Sverige säger vi hon och han”-memen igen, så har jag gjort en sammanfattning för att bemöta detta:

1. Nej, i Sverige säger vi inte endast "han eller hon", det finns mängder av dialektala varianter. Det har heller inte "alltid" hetat han och hon. Hen föreslogs redan 1966, i samma veva som du-reformen. Men den kanske ni också vill skippa, gunstig junker? Dessutom, att något "alltid har varit X" är så klart inte ett hållbart argument för att X automatiskt är något bra som bör behållas. "Hän" finns också i finskan utan att finnarna tjafsar om det.

2. Det finns fler biologiska kön än hane och hona, att några är mer frekventa än andra ändrar inte det faktumet. Biologiskt kön är till stor del irrelevant i hen-frågan men hen-vägrare brukar ta upp det.

3. Vi har gott om neutrala ord redan: Förälder istället för mamma/pappa. Syskon kan ersätta bror/syster. Morförälder istället för morfar/mormor. Varför då inte hen som könsneutralt pronomen för han/hon. Det är liksom inte något märkvärdigt.

4. "Hen" är ett neutralt pronomen som är lämpligt och smidigt att använda när

a) könet på den man pratar om inte är känt eller relevant, exempel: "Jag var hos läkaren idag" - "Aha, vad sa hen?" eller "Jag ska över till en polare, hen har värsta bioljudsystemet installerat!"

b) man behöver avidentifiera en persons könstillhörighet av trygghetsskäl, exempel: "En bekant besökte mig igår, hen berättade ganska hemska saker om hur du betett dig."

c) personen inte identifierar sig som man eller kvinna utan helt enkelt trivs bättre med pronomenet hen. Varför då inte respektera det? Skulle du bli glad om jag tilltalade dig som "hon" eller "den" om du identifierar dig som man? Nej, då vill du troligen bli omtalad som "han". Om du vill att andra ska respektera din önskan, respektera deras.

När vi ändå är igång så tar jag upp några andra argument som brukar dyka upp:

"Hen-förespråkarna vill göra alla könlösa och helt ta bort han/hon!"

– Nej, med något ytterst ovanligt undantag så vill de inte alls det. Det är ett komplement, ett tillägg i språket eftersom det finns ett behov av det. Simple as that.

"Hen betyder höna!"

– Och "barn" betyder lada och "fart" betyder "fjärt". Seriöst, att det finns människor som ens kan med att använda detta argumentet.

Slutligen: "hen"-diskussionen handlar egentligen inte om dig som vill "vägra hen". Gillar du det inte, använd det inte då (förutom om du pratar med någon som faktiskt identifierar sig som en hen, då är du en ganska rejäl rövhatt om du inte respekterar det).

Analogi: du behöver inte använda ordet "bruttonationalprodukt" om du absolut inte vill, men att lobba för att de som finner ordet användbart inte ska använda det blir mest fånigt och får dig att framstå som en ganska inskränkt och okunnig person. Och det är väl dumt.

Robert Östberg

Använder du ordet hen?
Tack för din röst!
Kommentera (296)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.