Skribenterna tycker 90-talisterna har alla förutsättningar att överträffa sina föregångare.
1 av 3
Skribenterna tycker 90-talisterna har alla förutsättningar att överträffa sina föregångare. - Foto: Ap/Ap
90-talisten Justin Bieber.
2 av 3
90-talisten Justin Bieber. - Foto: Ap
90-talisten Malala Yousafzai.
3 av 3
90-talisten Malala Yousafzai. - Foto: Ap

Därför är 90-talister helt enkelt bäst

Debattörerna: Vi är bättre på att samarbeta, på att förstå den nya världen och på att anpassa oss.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den tidigare finansministern Pär Nuder sa att 40-talisterna var ett stort köttberg som på sikt måste gödas av hans egen generation, 60-talisterna. Nu är vi där då 40-talisterna, våra mor- och farföräldrar, går i pension. Och nu tillhör Nuder själv generationen som sitter på makten, har de roliga jobben och de höga lönerna.

Vi är alla 90-talister och är motorn i det nystartade rekryterings- och bemanningsföretaget Davvero. I vår helt färska undersökning har vi intervjuat 1000 svenskar i varierande åldrar över hela Sverige.

Det är endast i gruppen 40-55 år som fler skulle välja en hög lön på ett tråkigt arbete istället för en låg lön på ett roligt arbete. På frågan ”hur viktigt är ett roligt jobb för dig?” svarar dessutom Nuders generationskamrater i högst utsträckning av alla att det är viktigt.

Det räcker alltså inte med att de ska vara välbetalda, jobbet ska vara riktigt kul också. När 60- och 70-talisterna ska välja vill de alltså inte välja, de ska ha allt. De vill ha roliga, välutvecklande och välbetalda jobb.

Att det som är roligt och lönsamt är eftertraktat av de som befinner sig på arbetsmarknaden är såklart givet. Men frågan är om de förmågor som de medelålders har verkligen är eftertraktade av företagen? Vi menar att Pär Nuders generationskamrater, är bättre på att ta hand om det gamla som inte vidareutvecklas istället för att utveckla det nya. Att krampaktigt hävda att de har bättre koll på morgondagen än vad vi har leder oss bara bakåt.

Vi lever i ett tjänstesamhälle där innehållet i produkterna, själva tjänsterna, är viktigare än hårdvaran som enkelt kan kopieras. Och de nya tjänsterna har kortare brinntid än någonsin förr.

För att klara av att utveckla och driva de nya tjänsterna krävs kreativitet, öppenhet och förmåga att erbjuda en hög grad av service. Vi menar att vi som är 90-talister är bättre på att skapa detta än vad våra föräldrar är, därför borde de maka på sig och låta oss sitta i förarsätet när det gäller utveckling av framtidens tjänster och bolag.

Vi är bättre på att samarbeta, på att förstå den nya världen och på att anpassa oss. Vi är därför också bättre än Nuder och hans generationskamrater på att förklara och utbilda våra arbetskamrater i de förmågor som krävs.

Våra föräldrar har mer erfarenhet och kan gärna fortsätta att vara chefer. Men vi behöver och vill vara med och bestämma och driva utvecklingen. Vi är framtiden och vi vill samarbeta för att vi ska nå längre.

Vi hoppas att de äldre till slut också inser att det behövs.

Linnea Engström

Filip Ardin

Veronika Ribbing Linder

Adam Talenti

Michael Elmblad

Davvero AB

Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.