- Foto: Privat

Att bli full och visa tuttarna för Angelica Blick gör mig inte till en dålig mamma

"VIKTIGT: Att vara en trygg och lugn och självsäker mamma är inte synonymt med att saker aldrig går åt helvete".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Igår satt jag fast i trafik i två timmar med en skrikande bebis i baksätet. Två gånger svängde jag av för att försöka amma, men eftersom jag var borta i helgen har ungen blivit bortskämd med flaska i ett par dagar, så igår gick hon knappt med på amning alls. Flaskan och ersättningen var såklart kvar hemma, så medan trafiken tätnade på E4:an söderut var det bara att ge upp amningsförsöken, knäppa skjortan, spänna fast den skrikande ungen i babyskyddet igen, och köra hemåt - i 20 km/h. Jag vet inte om ni förstår vad det gör med en att ha ett hysteriskt ledset barn bakom sig i en bil i dryga två timmar. Man svettas, gråter, höjer volymen på radion, försöker vyssja, sjunger, gråter och svettas lite till.

När jag kom hem fick jag ett sånt förbannat fint sms från en vän som var så imponerad av hur säker jag är i min mammaroll. Hennes unge hade skrikit i en timme på eftermiddagen och då hade hon tänkt på mig, och hur sådant säkert inte händer mig. Jag berättade såklart direkt om bilskrikupplevelsen tidigare under dagen och tänkte sedan att vi minsann behöver reda ut det här med att känna sig trygg som mamma.

Under tiden den här debatten pågick var det flera andra mammor som i olika kommentarsfält berättade att de höll med mig och hejade på, men som tyckte att det var onödigt att jag skrev att jag känner mig som en fantastisk mamma - eftersom det skapade prestationsångest och stress hos andra.

VIKTIGT: Att vara en trygg och lugn och självsäker mamma är inte synonymt med att saker aldrig går åt helvete. Det betyder inte att ens ungar aldrig skriker, eller att man är vaccinerad mot nervsammanbrott på vägen hem från Konsum när fyraåringen gå-strejkar på marken och bebisen skriker och vägen är hal och matkassarna är tunga.

Det betyder inte att man kommer ihåg att knäppa amingsskjortan när man springer med barnvagn (som man kör på en man med käpp med) genom Uppsalas centralstation för att hinna med tåget. Eller när man går ut från Espresso House på Hötorget på en lönefredag då varenda bloggare söder om den norra polcirkeln är där för att köpa färska helgblommor. Det betyder inte att man aldrig gråter eller svär eller skriker eller sliter sitt hår.

Jag vill ju berätta för er att jag känner mig som en fantastisk mamma just för att jag gråter och skriker och får nervsammanbrott och blir full och råkar visa tuttarna för en helgblomstershoppande Angelica Blick. Det där händer ju emellanåt men när allt kommer omkring har jag två ungar, som jag är så säker på kommer att växa upp och bli två självständiga, kärleksfulla och trygga personer. Man kan ju inte göra mycket mer än att peppa dem att älska sig själva och vara solidariska mot andra - och omringa dem med alla ens favoritpersoner och se till att de växer upp överösta av kärlek.

Gör man det kan man gott få nervsammanbrott och bli full och slita sitt hår och rymma hemifrån i lugn och ro emellanåt.

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.