Torsdag 11 Aug
Stockholm

Weidmo Uvell: Är du verkligen rätt person att rasa på hat, Anders Lindberg?

Rebecca Weidmo Uvell skriver om vänsterns hat.
1 av 3
Rebecca Weidmo Uvell skriver om vänsterns hat. Foto: Privat/TT
Rebecca Weidmo Uvell.
2 av 3
Rebecca Weidmo Uvell. Foto: Privat
Anders Lindberg.
3 av 3
Anders Lindberg. Foto: TT

Rebecca Weidmo Uvell skriver om Anders Lindberg och Aftonbladet Ledares egen skuld för näthatet.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Just nu pågår en debatt om tonläget på internet. Denna gång aktualiserats av en artikel av Anders Lindberg på Aftonbladet Ledare i tisdags, där han anklagar Moderaterna för en ”trumpifiering” av debatten.

Aldrig har väl en större sten kastats i ett glashus någonsin, för Aftonbladet Ledare är de värsta i landet och Lindberg själv har skrivit några av de lägsta påhoppen.

Eller vad säger ni om att kalla fyra kollegor på andra ledarsidor för ”apokalypsens fyra ryttare”, vilka enligt Bibeln är Döden, Kriget, Segraren och Svälten? Eller ”Svagaste länken sitter mellan Reinfeldts öron”, skrivet om sittande statsminister. Han har också skrivit att svensk borgerlighet har ett ansvar för att Behring Breivik mördade 69 barn 2011.

Jag har själv kallats brunblått troll av Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin och rövhål av Daniel Swedin på Aftonbladet Ledare. Kollegan Fredrik Virtanen har kallat Hanif Bali för brunråtta. Och så här kan vi hålla på.

Bakgrunden till Lindbergs artikel var ett skämt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gjorde om att män inte borde få rösta. Vi var många som kritiserade det. För den högsta företrädaren för demokratin och som ska representera hela befolkningen, ska ha kritik när hon drar plumpa skämt om rösträtt.

Att granska makten med kritik och satir är en essentiell del av varje vital demokrati och en nödvändighet för att den ska fungera.

När man medvetet blandar ihop just denna sakliga kritik med hat på nätet relativiserar man inte bara verkligt hat utan man deltar också i den tysthetskultur som tyvärr präglar svensk debatt. Där alla åsikter man inte håller med om ska etiketteras som näthat i syfte att få folk att idka självcensur.

Det om något är ett hot mot demokratin. När åsikter stämplas i syfte att tysta.

Den dagen vi inte kritiserar statsråd som uttrycker sig klumpigt och plumpt, skämt eller inte, är då vi ska bli oroliga.

Men man kan hålla två saker i huvudet samtidigt och det verkliga näthatet online är något vi måste bekämpa.

Dagen efter jag var med i Aktuellt fick jag en kommentar av man på Twitter. Han skrev:

På en trevligare ton såg det ut som om du gått ner en del i vikt från ditt senaste besök i debatt till aktuellt igår”. Och när jag reagerade fortsatte han med: ”Hur ska jag kunna veta att det är en aspekt av ditt liv du inte bryr dig om eller kämpar med..”.

Kommentarer om mitt utseende. Det här är något jag tyvärr delar med de flesta kvinnor som deltar i svensk offentlighet på olika sätt. Detta är en del av det destruktiva tonläget på nätet. För det är aldrig okej att reducera oss till utseende. Varje gång det händer måste vi som utsätts säga ifrån.

Kommentera aldrig någons utseende. Ska det vara så svårt att förstå?

Det är oförskämt och det är dessutom en urgammal härskarteknik för att få folk ur balans att antingen, som mannen på Twitter, linda in en förolämpning i en påstådd komplimang, eller bara vara elak.

Jag bryr mig personligen inte vad ett ägg på Twitter tycker hur jag ser ut men många tar väldigt illa vid sig och skräms därför bort ifrån att delta i offentliga samtal just för att de inte vill utsättas för det här.

Vi ska fortsätta kritisera när statsråd beter sig olämpligt, skämt eller inte. För vi ska inte acceptera den medvetna åsiktsstämpling som sker i enda syfte att tysta motståndare. Men vi ska samtidigt fortsätta att kraftigt markera mot verkligt näthat.

Nu ser jag fram emot att Anders Lindberg börjar städa på sin egen redaktion som han lovade i Aktuellt och tar det ansvar över tonläget han avkräver andra att ta.

Rebecca Weidmo Uvell

---

Rebecca Weidmo Uvell har skrivit på Nyheter24 flera gånger. Bland annat den här artikeln om genustänk i försvaret.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.