1 av 2
- Foto: Privat/International Mens Day
2 av 2
- Foto: Privat

Simon Nyman: Därför är Internationella mansdagen en viktig och bra dag

Debattören: I dag är feminismen något helt annat än jämställdhet och därför är jag glad att det finns en internationell mansdag


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Det här inlägget publicerades först på Simon Nymans blogg.

Jag är inte feminist, jag kommer aldrig kalla mig feminist! Jag är däremot för jämställdhet, det som var orsaken till att feminismen över huvudtaget startade och kom fram, behövdes!

I dag är feminismen något helt annat och därför är jag glad att det finns en internationell mansdag på samma sätt som det finns en internationell kvinnodag! Lika för båda, det är jämställt för mig!

I dag, den 19 november, är det den internationella mansdagen. När jag för några år sedan först hörde om denna dagen blev jag förvånad och positivt överraskad men framför allt tyckte jag att det var lite roligt att den faktiskt finns, jag tänkte inte mer på det än så. Men för varje år som går anser jag att den här dagen är viktigare och viktigare!

Därför har jag också de senaste åren lyssnat med vänner och bekanta hur dem ser på jämställdhet, hur de har det hemma och så vidare och det är över lag väldigt lika. I stort sett alla jag pratat med är för ett mer jämställt samhälle till att börja med. En större rättvisa i arbete och löner!

Alla är dock överens om att också vissa yrken är mer lämpade för män och andra yrken är mer lämpade för kvinnor, det kommer vi aldrig komma ifrån! Här har jag fått två tydliga exempel varav ett är ganska skrämmande.

Det ena exemplet är en förskola där det var tvunget att anställa en manlig förskolelärare för jämställdhetens skull, trots att många fler kvinnor var både bättre lämpade rent personligt och även mer kvalificerade för tjänsten. I det här läget tycker jag det är skrämmande att man inte kan välja den som är mest lämpad för tjänsten bara för att den personen har ”fel” kön.

Nästa exempel var en brandstation där man anställde en kvinna, som inte ens klarade fystesterna, framför en man som klarade fystesterna med bravur! Här var det samma motivering, ”Vi måste anställa en kvinna för jämställdhetens skull”. I det här fallet blir jag rädd på riktigt!

Fystesterna för en brandman handlar om att orka utföra sitt arbete i ett brinnande hus, att orka rädda människors liv! Genom att anställa kvinnan som inte ens klarat testerna tummar man på säkerheten något enormt, man spelar faktiskt på andras liv, bara för att man ska vara lite mer jämställd! Brandmannen jag pratade med uttryckte sig så här:

”Jag kommer ALDRIG rökdyka ihop med henne. Jag väger själv 90 kilo, lägg därtill utrustningen jag bär. Är jag i värmen tuppar av där inne så kommer hon inte ORKA att få ut mig igen! Jag skulle alltså gå in där med mitt liv som insatts och utan backup om något skiter sig!? Nej, det kommer aldrig hända, det vore ren idioti!”

Så jag menar, kom igen nu, inte ens F! kan tycka att det känns bra! Eller!?

För att gå in på det lite mer vardagliga så är det väldigt vanligt idag att man ”delar lika” på arbetsuppgifterna hemma. Man hjälps åt med allt från matlagning, handla, diska, städa, tvätta och så vidare. Här är vi väldigt duktiga på att ha det jämställt hemma! Vi turas om att hämta och lämna på dagis och vi turas allt som oftast om att vabba etc, så långt är allt fint!

Men trots att vi har blivit så jämställda så visar det sig att det är männen som i de allra flesta fall klipper gräset, skottar snön, tvättar bilen och framför allt, byter däck på bilen! Vi har alltså blivit jämställda på de traditionellt sett mer ”kvinnliga” arbetsuppgifterna men de traditionellt sett mer ”manliga” arbetsuppgifterna är inte ett dugg jämställda, är det inte lite märkligt?

Är det då jämställt på riktigt eller är det snarare vi män som i allt fler situationer blir förfördelade och nedtryckta? Är det där vi ska hamna, kasta om rollerna, blir det jämställt då?

Jag är själv ensamstående och gör alla dessa saker själv, jag har inga problem med det. Men att dela upp arbetsuppgifterna hemma jämställt handlar för mig om att man delar lika på bördan, vem som gör vad känns helt oväsentligt, men framför allt måste det vara upp till varje familjs livssituation att själva bestämma hur man i sin familj delar på arbetsbördan! Här skriker dock feministerna rakt ut, jag vet det!

Att vara feminist i dag handlar inte om att göra samhället jämställt, det handlar om att trycka ner männen, eller gubbslämmen som en viss Schyman så fint kallar oss! Därför tycker jag att Inter nationella Mansdagen är en oerhört viktig dag! Jag tycker inte den ska behövas, jag tycker vi borde kunna jobba för jämställdhet utan att för den saken skull förtrycka ”motparten”, men så är det tyvärr inte. Man måste tydligen hata för att nå det som feministerna kallar jämställdhet!

”Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder.”

Och vidare går att läsa: ”Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

– Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan även vanliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv.

– Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.

– Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.

– Att belysa diskriminering mot män i socialomsorg, sociala attityder och förväntningar samt lag och rätt.

– Att förbättra relationen mellan könen och främja jämställdhet.

– Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.”

Jag kan stämma in i samtliga punkter här ovan men framför allt, Jag är för jämställdhet på alla sätt och viss och jag är för rättvisa mellan könen! Jag tycker det är viktigt att belysa även mäns hälsa via till exempel Mustaschkampen och Movember* lika väl som att belysa kvinnors hälsa via Rosa Bandet!

Jag vill dessutom att det ska vara lika lätt för en ensamstående pappa att få träffa sina barn som det är för en ensamstående mamma, systemet fungerar tyvärr inte så idag! Detta är något jag skulle kunna skriva spaltmeter om, hur förtryckta vi män är i en vårdnadstvist, men just nu skippar vi den debatten!

Jag är inte feminist, jag kommer aldrig kalla mig feminist! Jag är däremot för jämställdhet, det som var orsaken till att feminismen över huvudtaget startade och kom fram, behövdes!

I dag är feminismen något helt annat och därför är jag glad att det finns en internationell mansdag på samma sätt som det finns en internationell kvinnodag! Lika för båda, det är jämställt för mig!

Simon Nyman

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Firar du mansdagen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.