Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1435
reaktioner idag

Amnesty: Sveriges regering måste stå upp för transpersoners rättigheter

Amnesty Sverige: De här frågorna handlar om de grundläggande mänskliga rättigheter som vi alla ska åtnjuta, oberoende av könsidentitet.

Amnesty skriver om Transgender Day of Remembrance.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag den 20 november är det Transgender Day of Remembrance. Över hela världen samlas människor till minnesceremonier och sörjer dem som fallit offer för transfobiskt våld och hat. På denna sorgens dag vill Amnesty International Sverige belysa svenska transpersoners avsaknad av grundläggande mänskliga rättigheter.

Låt individen bestämma sin könstillhörighet

Med en legitimation utan rätt juridiskt kön kan en vardaglig händelse, som att hämta ut ett recept på apoteket, vara plågsam och förnedrande. Varje ansökningshandling och medlemskap i förening som använder sig av personnummer som identifiering blir en potentiell källa till transfobiska kränkningar. Det är därför viktigt att stater juridiskt erkänner människors könsidentitet utan att ställa upp kränkande krav.

I juli 2013, efter lång kamp från trans- och hbtqi-rörelsen, tog Sverige bort steriliseringskravet för att ändra juridiskt kön vilket var ett stort steg i rätt riktning. Men mycket återstår innan den svenska lagstiftningen respekterar transpersoners rättigheter.

Fortfarande är ändringen av juridiskt kön sammankopplad med de eventuella könsbekräftande vårdinsatser som många transpersoner vill göra. Det är Socialstyrelsens rättsliga råd som beslutar om ändringen – i stället för att individen själv enkelt anmäler om detta. För nästan två år sedan kom en statlig utredning i Sverige som föreslog just en sådan separering av juridiken och medicinen. Vi uppmanar regeringen att snarast lägga fram en proposition i linje med utredningens förslag.

Tillgång till likvärdig vård för transpersoner

Tillgången till könsbekräftande vård måste förbättras. Socialstyrelsens kunskapsstöd för denna måste implementeras likvärdigt över hela landet och väntetider måste kortas. Dessutom måste transpersoners tillgång till likvärdig vård generellt förbättras. En rapport från Folkhälsomyndigheten (se Faktaruta) visar att att transpersoner har ett mycket lågt förtroende för vården. En orsak till det är förmodligen bristen på kunskap hos vårdpersonalen om transpersoners situation.

Hbtqi-personer som söker asyl måste skyddas från våld

Transpersoner som befinner sig i asylprocessen hör till en särskilt utsatt grupp och hatbrott förekommer på asylboenden. Detta innebär rent konkret att människor som flytt krig och förföljelse blir drabbade ännu en gång. Vi uppmanar såväl polis som andra rättsvårdande myndigheter att kartlägga förekomsten av hatbrott riktat mot asylsökande hbtqi-personer samt att tillsammans med Migrationsverket vidta lämpliga skyddsåtgärder.

Vi ser också fram emot den väntade lagändringen som ska inkludera transpersoner i hetslagstiftningen och göra det tydligare att straffskärpningsregeln vid hatbrott gäller också vid brott mot transpersoner. Arbetet mot hat och hets måste stärkas också i praktiken.

De här frågorna handlar om de grundläggande mänskliga rättigheter som vi alla ska åtnjuta, oberoende av könsidentitet. Amnesty International kräver att alla mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid, och uppmanar därför den svenska regeringen att ta sitt ansvar.

Den juridiska könstillhörigheten måste definieras av individen, transpersoner måste ha tillgång till en likvärdig vård, hbtqi-personer som söker asyl måste skyddas från våld och alla människors rätt till ett liv i värdighet och fritt från våld måste säkras.

Anna Lindenfors,
Generalsekreterare Amnesty International, svenska sektionen

Queer Amnesty Sweden,
Svenska nätverket för Amnestys HBTQI-grupper

Håller du med?

Mer:

Camillas pojkvän föddes som Sandra: "Folk frågar alltid vad Marcus har mellan benen"