Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avbryt samarbetet med Turkiet, Drottning Silvia

- 21/11/2016, 15:27 -
Skribenterna tar bland annat upp Turkiets nya lagstiftning om våldtäkt av barn som ett argument.
1 av 3

Skribenterna tar bland annat upp Turkiets nya lagstiftning om våldtäkt av barn som ett argument.

TT/Emilio Morenatti

Drottning Silvia.
2 av 3

Drottning Silvia.

TT NYHETSBYRÅN

"Om Ni vill stödja de drabbade barnen i Turkiet och övriga världen bör Ni omedelbart ta Ert ansvar".
3 av 3

"Om Ni vill stödja de drabbade barnen i Turkiet och övriga världen bör Ni omedelbart ta Ert ansvar".

Emilio Morenatti / Emilio Morenatti

10 debattörer skriver brev till Drottning Silvia och ber henne att avbryta sitt samarbete med den turkiska ambassaden.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Drottning Silvia!

Vi hade helst sluppit skriva detta brev men vi måste stjäla en stund av Drottningens uppmärksamhet. Vi har nämligen ett viktigt och brådskande budskap till Er.

Som Drottningen kanske vet kommer det turkiska parlamentet imorgon, den 22 november 2016, att anta en förfärlig lag som friar gärningsmän som haft sex med minderåriga – om förövarna gifter sig med offren.

I en tid när stater, som värnar om sina barn, bekämpar tvångsäktenskap och låg äktenskapsålder, planerar den turkiske presidenten Recep Tayyib Erdogan som styr Rättvise- och Utvecklingspartiet AKP att öppna helvetets portar för barn.

Situationen är med andra ord mycket allvarlig.

Juridiska experter anser att den nya sexbrottslagen är inget annat en amnesti för våldtäktsmän, inte minst med tanke på att de av lagen drabbade barnen inte är myndiga och därmed saknar praktisk och juridisk möjlighet att bestämma över sina kroppar, liv och framtid.

Om den nya lagen antas kommer 4 000 redan dömda våldtäktsmän i de turkiska fängelserna bli fria i ett slag. Bara detta faktum borde oroa varje världsmedborgare som bryr sig om de mest grundläggande mänskliga rättigheterna.

Samtidigt som den barnfientliga lagen antas i morgon har vi fått information om att Er stiftelse, HM Drottning Silvias stiftelse Care about the children, samarbetar med Turkiets ambassad i Stockholm. Ert samarbete framgår tydligt på den Turkiska ambassadens hemsida och Facebook-sida i samband med en filmfestival som inleds på torsdag klockan 18.00 .

Det som har fått oss att skriva detta brev är att överskottet från den turkiska filmfestivalen på biografen Rigoletto i Stockholm, 24-27 november, ska skänkas till er stiftelse.

När nyheten nådde oss blev vi oerhört ledsna och chockerade, inte minst för de kränkta, sexuellt utnyttjade, rättslösa och röstlösa barnen i Turkiet.

Vi blev ännu mera ledsna när vi förstod att det inte är första gången er stiftelse erhåller pengar från just Turkiets ambassad i Stockholm. Om ni tar emot pengarna i dagarna är det tredje gången ni erhåller pengar från ett land som med ett juridiskt kvick-fix som kommer att tillåta våldtäkter mot barn.

Mot bakgrund av allt detta rimmar intäkter från den Turkiska ambassadens festival illa med de ambitioner och syften som Er stiftelse har.

Om Ni vill stödja de drabbade barnen i Turkiet och övriga världen bör Ni omedelbart ta Ert ansvar. För det första bör Ni avbryta samarbetet med en regim som rättsvidrigt fängslar hundratals journalister, akademiker och författare, som stryper så gott som all yttrande- och pressfrihet, fängslar ett dussin folkvalda kurdiska parlamentsledamöter tillsammans med deras partiledare Selehattin Demirtas och Figen Yüksekdag, avskedar drygt 110 000 tjänstemän och nu antar en barnfientlig lag.

För det andra bör Ni offentligt meddela att Ni inte accepterar inkomster från Turkiet och dess ambassad i Stockholm.

Avslutningsvis vill vi hylla Ert genuina intresse för utsatta barn och räknar med att Ni kommer fortsätta att stå på barnens sida. Acceptera inte pengar från Turkiets ambassad i Stockholm, Drottning Silvia!

Med vänliga hälsningar

Kurdo Baksi,
Författare och journalist

Ylva Mårtens,
Frilansjournalist

Khazar Fatemi,
Journalist

Tommy Schönstedt,
Journ. emeritus journalist

Kemal Görgü,
Skådespelare

Dana Marouf,
Regissör och författare

Rojda Sekersöz,
Regissör

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist

Volkan Yesil,
Jurist

Serpil Inanc,
Skådespelerska