Tack för allt, Zlatan – du förtjänar alla statyer i världen

- 22/11/2016, 12:14
Collins Luther Zola skriver om Zlatan.
1 av 2

Collins Luther Zola skriver om Zlatan.

Privat/TT

Collins Luther Zola.
2 av 2

Collins Luther Zola.

Privat

Debattören: Att en staty upprättas till Zlatan Ibrahimovic ära är något enormt viktigt I Sverige och har ett otroligt symbolvärde.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag vill börja med att säga: Wow! I det lilla landet Sverige gör Zlatan Ibrahimovic något så stort som att vinna elva guldbollar, tio i rad.

Som “invandrarkille” har jag vuxit upp I en samtid där jag har följt varenda steg Zlatan har tagit. Sett honom som något extra hela tiden. Något annorlunda som sticker ut. Någon som inte har valt att kuva sig till någon annan utan rita och måla sina förutsättningar själv och alltid skriva sin historia.

Med arbetskraftsinvandringen som kom till Sverige på 50-60-talet och flyktingvågar I slutet på 80-tal, början på 90-tal och 15 år efter millenieskiftet är detta något enormt som Zlatan Ibrahimovic har åstadkommit.

Det har tagit en enorm tid för Sverige att acceptera Zlatan Ibrahimovic som spelare, personlighet och karaktär. Det finns en så äcklig smygrasism i Sverige i dag 2016 och att en staty upprättas till Zlatan Ibrahimovic ära är något enormt viktigt I Sverige och har ett otroligt symbolvärde.

Det finns en del människor som säger att Zlatan Ibrahomovic inte har givit tillbaka tillräckligt mycket. Ni har fel, han har givit så mycket av sig själv på alla sätt och vis.

Jag är ingen fotbollsspelare själv men jag har varit så inspirerad av Zlatan I många år. Det började med en Zlatan-sång av Frans fortsatte med en fotbollsplan I Rosengård.

Frimärken.

En remix av nationalsången.

Kungabesök i Paris.

Volvoreklam.

Nu en staty.

Än är inte Zlatan Ibrahimovic klar. Om du inte vet vad du har kvar i Sverige, Zlatan, så är det mycket.

SM-guld.

Posten som hedersordförande i Svenska Fotbollsförbundet, eller ordförande.

Jag säger som man säger på ditt hemspråk Zlatan – Hvala (Tack)

Collins Luther Zola