Moderaterna vill se reformer för delningsekonomin.
1 av 4
Moderaterna vill se reformer för delningsekonomin. - Foto: TT/Riksdagen/Ap
Jessica Rosencrantz.
2 av 4
Jessica Rosencrantz. - Foto: TT
Maria Malmer Stenergard.
3 av 4
Maria Malmer Stenergard. - Foto: Riksdagen
"Delningsekonomin och digitaliseringen kommer att ställa krav på politiken att anpassa sig".
4 av 4
"Delningsekonomin och digitaliseringen kommer att ställa krav på politiken att anpassa sig". - Foto: Ap

Vill du fortsätta beställa taxi och hotell enkelt? Då behövs en ny regering

Moderaterna: Regeringen saknar förslag på hur Sverige ska kunna utnyttja delningsekonomins potential.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Allt fler svenskar delar varor och tjänster med varandra. Enligt en undersökning från Nordea är 13 procent av Sveriges befolkning aktiv inom delningsekonomin.

När delandet växer bland vanliga människor växer också behovet av en bra politik för delningsekonomin. Därför har vi moderater tillsatt en arbetsgrupp i syfte se över lagar och regler för att möjliggöra för delningsekonomins framväxt. Vårt mål är att Sverige ska bli världens bästa land att dela varor och tjänster i.

Den brittiska regeringen har deklarerat att Storbritannien ska bli ett Mecka för delningsekonomin och en studie från PWC visar att nästan sex av tio amerikaner tycker att tillgång till varor och tjänster är det nya ägandet.

I mitten av 2020-talet förväntas den svenska delningsekonomin omsätta tolv miljarder kronor. Delningsekonomin för med sig utmaningar för vårt samhälle samtidigt som dess potential att bidra till jobb och tillväxt är stor.

Tyvärr är det allt mer uppenbart att regeringen inte tar frågan om delningsekonomi på allvar. I den pågående utredningen om användarna i delningsekonomin har regeringen endast gett utredaren möjlighet att resonera kring hur en framtida lagstiftning ska se ut och med ett uttryckligt förbud mot att lämna författningsförslag. Varför får inte utredaren föreslå skarpa lagförslag?

Delningsekonomin och digitaliseringen kommer att ställa krav på politiken att anpassa sig. Mycket kommer att krävas, men redan nu har Moderaterna lagt två förslag på riksdagens bord för att vi vill se ett modernt regelverk anpassat för en växande delningsekonomi.

1. Modernisa lagstiftningen

När gränsen mellan professionella och privata aktörer suddas ut måste också regelverket spegla den verkligheten. Moderaterna vill därför ge ett tilläggsdirektiv till regeringens utredning om användarna i delningsekonomin.

Tilläggsdirektivet bör kartlägga de utmaningar som våra skatte- och arbetsmarknadsregler samt socialförsäkringar står inför och hur de kan moderniseras för att Sverige inte ska gå miste om delningsekonomins möjligheter. Självklart bör utredaren även få föreslå ny lagstiftning.

2. Förenkla skatteinbetalningar

För oss är det viktigt att alla aktörer inom delningsekonomin betalar skatt. Delande har i vissa fall använts som en förevändning för skatteundandragande. Det riskerar att underminera människors förtroende för seriösa aktörer inom delningsekonomin och hindra att den potential som finns för jobb och tillväxt inte tillvaratas.

Vi vill förenkla administrationen och skatteinbetalningar för köpare och säljare inom delningsekonomin genom förbättrat IT- och administrativt stöd samt motverka skatteundandragande. Därför anslår vi moderater 50 miljoner kronor till Skatteverket i vår budgetmotion. Det ska vara lätt att göra rätt i delningsekonomin.

Regeringen saknar förslag på hur Sverige ska kunna utnyttja delningsekonomins potential. I Moderaternas plan för ett starkare Sverige tar vi utanförskapet och tillväxten på allvar. Därför vänder vi på varje sten inom varje politikområde för att hitta nya förslag och bättre reformer - det är hög tid att regeringen gör samma sak.

Jessica Rosencrantz,
Leder moderaternas arbetsgrupp om delningsekonomi

Maria Malmer Stenergard,
Skattepolitisk talesperson, Moderaterna

---

Många blev sura när Ubers tjänst Pop försvann. Läs den här artikeln.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.