Söndag 1 Aug
Stockholm

Massövervakning och avskaffad yttrandefrihet – så löser vi Sveriges problem

Olliver Blückert skriver om övervakning.
1 av 3
Olliver Blückert skriver om övervakning. Foto: Privat/TT
"Litar du inte på din stat? Litar du inte på dina ledare? Varför hatar du Sverige?".
2 av 3
"Litar du inte på din stat? Litar du inte på dina ledare? Varför hatar du Sverige?". Foto: TT
Olliver Blückert.
3 av 3
Olliver Blückert. Foto: Privat

Debattören: En förälder lämnar inte sina barn utan uppsikt och därför borde en stat inte heller lämna sina medborgare ensamma.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Olliver Blückert är 24 år och bor i Stockholm.

Han studerar till lärare och skriver för att hans vänner tröttnat på att lyssna.

Ungsvenskarna har under helgen kommit fram till ett förslag om att DNA-registrera alla svenska medborgare, för att underlätta polisens arbete vid utredningen av brott. Naturligtvis är jag helt för detta initiativ och jag frågar mig varför det inte hände för länge sedan, men jag tycker att de är lite för naiva i sitt förslag.

Ett DNA-register är ett bra första steg, men det är också allt det är: ett första steg på vägen till den trygghet som våra medborgare förtjänar och vill ha, även om de själva inte vet om det än.

Jag anser det rimligt att se DNA-registret som en startlinje, en chans för medborgarna att vänja sig vid den ökade tryggheten vi ger dem. Det kommer naturligtvis finnas många som är fientligt inställda, många som inte förstår att vi bara vill deras bästa, men efter några månader, kanske bara veckor, så kommer den stora massan att förstå att det inte är någonting farligt. Att vi bara vill deras bästa.

Vid denna insikt kommer de också att förstå att de enda som egentligen har någonting emot förslaget är just de som har anledning att oroa sig. För vad finns det för fara i att ens DNA registreras om man inte tror att det kommer användas mot en? Och varför skulle det användas mot en om man inte hade gjort någonting fel?

Litar du inte på din stat? Litar du inte på dina ledare? Varför hatar du Sverige?

När medborgarna sedan har vant sig vid DNA-registret tycker jag att det mest logiska steget att ta är att utöka vår övervakning. I dagsläget är vår kameraövervakning på tok för svag. Vi måste börja med att ha fler övervakningskameror i affärer, runt torg och naturligtvis även på de mer ödsliga platserna i samhället, där många av de värsta våldsbrotten begås. Jag kan inte se någon annan chans för oss att öka tryggheten.

En förälder lämnar inte sina barn utan uppsikt och därför borde en stat inte heller lämna sina medborgare ensamma, att slåss för sig själva, att aldrig få känna sig trygga. Det viktiga är att de vet att de finns där. Att de bara behöver titta mot kamerorna för att veta att vi ser dem, att vi vill deras bästa och att vi alltid kommer vaka över dem.

Det kommer vara en övergångsperiod, naturligtvis, det är det alltid, men jag tror att efter några månader kommer medborgarna inte längre tänka på kamerorna som något ondskefullt, utan som kära gamla vänner. Kanske rentav beskyddare. När medborgarna har nått den punkten borde vi öppna för möjligheten att installera kameror i deras hem.

Naturligtvis är det helt frivilligt och ingenting vi ska tvinga dem till. Fast jag ser ingen anledning till att de skulle säga nej. Varför skulle de det? Vad har de att dölja? Finns det någonting de inte vill berätta? En god medborgare litar ju på sin stat.

Nästa steg i min trygghetsplan är avskaffandet av bevisbördan. Ett stort problem för dagens rättssamhälle är hur ofta ord ställs mot ord under rättegångar. Detta blir i synnerhet svårt inom våldtäkt, där det väldigt sällan finns varken vittnen eller bevis. Istället för att målsägande ska behöva bevisa den åtalades skuld föreslår jag att den åtalade ska bevisa sin oskuld. För om inget brott har begåtts borde det ju inte vara svårt att bevisa det, eller hur?

Vissa kommer hävda att det är ett brott mot rättssäkerheten, men dessa förstår inte att om vi vill ha ett samhälle där ingen oskyldig kommer till skada så måste vi ibland vara villiga att skada oskyldiga. Hellre tusen oskyldiga som blir dömda än en skyldig som går fri.

Det sista och mest avgörande är att vi måste avskaffa yttrandefriheten. I dagsläget finns det en nästan obegränsad möjlighet för tidningar och privatpersoner att häva ur sig osanningar om våra älskade ledare. Ett sådant system kan aldrig vara tryggt. Vi behöver ett system där alla medborgare vet att staten alltid skyddar dem. Att de kan lita på sina ledare.

Om tidningar får fortsätta att sprida sin landsfientliga propaganda kommer vi aldrig kunna ena folket. Därför är det oerhört viktigt att vi drar in presstödet för de tidningar som tänker ljuga eller tala illa om våra ledare. På så vis behöver vi inte ens säga rakt ut att yttrandefriheten har fått ge vika. Och de tidningar som inte spelar med blir dömda för landsförräderi. Med det nya rättssystemet borde det inte vara några som helst problem.

Med dessa förändringar vet jag att Sverige kan nå sin fulla potential. Ett land där alla medborgare kan känna sig trygga. Där ingen medborgare är bortglömd. Det är min dröm och jag tror att den kan bli verklighet. Ett tryggt folk är ett enat folk är ett starkt folk är ett lyckligt folk.

Olliver Blückert

(Den här texten är satir, reds. anm.)

--

Olliver Blückert har skrivit på Nyheter24 flera gånger. Läs bland annat den här texten om cannabis.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela