Moderaterna ser risker med dopingtester utan misstanke.
1 av 3
Moderaterna ser risker med dopingtester utan misstanke. - Foto: Riksdagen/TT
Saila Quicklund.
2 av 3
Saila Quicklund. - Foto: Riksdagen
"Det oförberedda utspelet från idrottsminister Wikström visar att regeringen tyvärr inte på allvar förstått frågan".
3 av 3
"Det oförberedda utspelet från idrottsminister Wikström visar att regeringen tyvärr inte på allvar förstått frågan". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Gabriel Wikström vill dopingtesta vanliga gymbesökare – det är orimligt

Moderaterna: Det misstänkliggör alla gymbesökare och sätter den personliga integriteten på spel.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idrottsminister Gabriel Wikström presenterade nyligen Socialdemokraternas förslag om att dopingtest på gym kan bli standard för vardagsmotionärer, även om misstanke inte finns.

Att uppmärksamma de allvarliga problemen med doping är självfallet vällovligt. Men ministerns tunnelseende i frågan bidrar till att misstänkliggöra alla gymbesökare och sätta den personliga integriteten på spel.

Det är viktig att arbetet med att få bort doping från våra gym och idrott tas på allvar. Problemet är bara att Wikström gör det lite för enkelt för sig med att bara tro att dopingtest på personer som tränar på gym är lösningen. Här behövs det bredare lösningar och verklighetsförankring gällande hur problemet med doping ser ut.

Problemet med doping har i dag växt utanför elitidrottandet, det blir tydligt då cirka 15 procent av all kosttillskott som säljs på nätet till privatpersoner innehåller steroider alternativt hälsofarliga läkemedelssubstanser.

Att användningen av anabola steroider nu förekommer allt mer bland vanliga motionärer gör dopingfrågan mer till ett folkhälsoproblem än bara ett idrottsproblem. Majoriteten av alla dopningsfall i Sverige upptäcks bland styrketränande motionärer. Oroande är att vi ser allt fler yngre personer samt kvinnor i statistiken.

Men dopningstester ensamt är inte svaret. Här kan risken bli att de utövare som använder dopingpreparat inte kommer att teckna avtal med gymmet, utan exempelvis förflyttar sig till någon form av så kallade "källargym" i stället.

Det vi behöver göra är att ta ett större nationellt grepp om förebyggande informationsarbete som bör ske via breda utbildningsinsatser. Vägen framåt är att staten aktivt söker efter samarbete med såväl kommuner, polis, klubbar som privata gymägare för att arbeta tillsammans mot missbruk.

Kontroller av eventuellt olagliga substanser i kosttillskott behöver stärkas. Framför allt är behovet av utbildning kring de kosttillskott som säljs på nätet stort. Många tar dessa preparat utan att veta vilka substanser som ingår.

Moderaterna har lyft frågan om att skapa en fristående Nationell Antidopningsorganisation (NADO), med fokus på att dopingarbetet lämnar Riksidrottsförbundet (RF) och i stället kopplas nära till forskningen.

Det gör att all idrott samlat ingår under en och samma antidopingorganisation, vilket inte är fallet i dag. Idag ligger ansvaret för statens insatser mot doping under RF:s ansvar. Dock ser vi problem med att låta idrotten utreda sig själva. Det är nu hög tid att även Wikström kan sätta ner foten i frågan.

Moderaterna har både i regeringsställning och opposition drivit frågan om ett mer aktivt antidopningsarbete. Vi vill att alla goda krafter samverkar och se ett uppvaknande kring att detta inte är en isolerad idrottsfråga utan ett samhällsproblem.

Det oförberedda utspelet från idrottsminister Wikström visar att regeringen tyvärr inte på allvar förstått frågan. Sverige behöver en regering som förstår problematiken och driver på för konstruktiva insatser.

Saila Quicklund,
Riksdagsledamot och
Idrottspolitisk talesperson, Moderaterna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.