Mårten Roslund skriver om den hårdare flyktingpolitiken som infördes för ett år sedan.
1 av 2
Mårten Roslund skriver om den hårdare flyktingpolitiken som infördes för ett år sedan. - Foto: Grön Ungdom/TT
"Det är lätt att få intrycket att kampen för en värld utan gränser har avstannat".
2 av 2
"Det är lätt att få intrycket att kampen för en värld utan gränser har avstannat". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mårten Roslund: Åsa Romsons tårar får inte vara förgäves

Grön Ungdom: Tillsammans kan vi mildra den urspårade debatten och övertyga varje människa vi möter om att Sverige kan bli bäst på att välkomna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag är det ett år sedan Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson med gråt i rösten berättade att Sverige tillfälligt skulle skärpa reglerna för flyktingmottagande.

För de gröna stod valet mellan att svälja delar av Socialdemokraternas hårda politik, eller att låta Moderaterna ta över med löftet om att stänga gränserna helt. Det var ett tufft beslut, och det har knappast varit ett enkelt år.

Det är lätt att få intrycket att kampen för en värld utan gränser har avstannat. Men för mig som dagligen möter politiker är bilden annorlunda. På alla styrande nivåer har gröna förtroendevalda stridit för att förbättra etableringen av nyanlända. Genom att visa att migration fungerar vill vi övertyga fler om att återgå till en human linje.

Gröna kommuner har sagt ja till nya praktikplatser och ännu fler bostäder, medan landstingen har kunnat skapa nya jobbtillfällen på sjukhus. I regeringen har Socialdemokraterna och Miljöpartiet investerat i utbildning och snabbspår, men också i servicejobb för den som vill vänta med sin utbildning.

Visst har det ibland känts mer bekvämt att bara kasta in handduken och istället bli en blåslampa mot en högerkonservativ regering. Men priset för de vackra plakaten hade förstås blivit ett Sverige med mindre grön politik – och ännu färre flyktingar. Jag skulle ha väldigt svårt att möta väljarna efter ett sådant svek.

Grön Ungdom har varit den politiska röst som tydligast drivit på för visionen om ett öppet Sverige. Många av förbundets medlemmar har liksom partiets företrädare valt att torka tårarna för att konstruktivt vara med och forma en varmare politik.

Grön Ungdom har bland annat pressat regeringen att låta fler ensamkommande barn stanna, istället för att skickas till Afghanistan. Idag presenterade utbildningsminister Gustav Fridolin en reform som säkerställer just detta. Intentionen är att barnen ska få gå klart gymnasiet och sedan kunna söka jobb i Sverige. Därmed ökar sannolikheten att de får stanna permanent.

Lagändringen är ett pedagogiskt exempel på hur Miljöpartiets regeringsmedverkan förändrar på riktigt. Varje lättnad i regelverket för flyktingar innebär att enskilda livsöden fullständigt byter skepnad.

Men för att garantera att den hårda migrationspolitiken inte blir permanent krävs mer än bara justeringar, och fler än bara vi gröna. Nu är det tid för alla som tror på ett mer humant system att göra sina röster hörda. Tillsammans kan vi mildra den urspårade debatten och övertyga varje människa vi möter om att Sverige kan bli bäst på att välkomna – inte på att bygga murar. Romsons tårar får inte vara förgäves.

Mårten Roslund,
Språkrör Grön Ungdom

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.