Djurens Rätt tycker djur ska vara djur – inte kappor.
1 av 3
Djurens Rätt tycker djur ska vara djur – inte kappor. - Foto: Kim Evert Olofsson/TT/Ap
Camilla Björkbom.
2 av 3
Camilla Björkbom. - Foto: Kim Evert Olofsson
"För att enkelt välja pälsfritt kan du använda Djurens Rätts pälsfria lista".
3 av 3
"För att enkelt välja pälsfritt kan du använda Djurens Rätts pälsfria lista". - Foto: AP

Djurens Rätt: Din kappa är inte värd ett djurs ofattbara lidande

Djurens Rätt: Ser du ett pälsplagg i någon butik, låt butiken veta att du tycker att det är oetiskt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skönhet är att inte bära någon annans päls. Idag är det pälsfria fredagen. Den sammanfaller med Black Friday som har börjat bli en shoppingdag i Sverige, precis som den länge varit i USA. Om du handlar idag, kombinera Black Friday med pälsfria fredagen och köp inget som har suttit på ett djur.

Vi på Djurens Rätt kämpar för att pälsdjursfarmning ska förbjudas. Det finns tyvärr alltför många som vill tjäna pengar på att stänga in djur i små gallerburar och döda dem för pälsens skull. Även i Sverige pågår detta. Du kan hjälpa oss att hjälpa djuren genom att inte köpa päls eller kläder, nyckelringar, väskor, plånböcker, skor och mössor med pälsdetaljer.

Ser du ett pälsplagg i någon butik, låt butiken veta att du tycker att det är oetiskt. Det som är en pälsdetalj på en jacka eller mössa för oss, det var djurets hela liv.

Vad är mode och skönhet? Den internationellt kände designern och professorn i design Joshua Katcher, menar att det inte går att separera mode från hur produktionen har sett ut. Kläder är inte snygga om tillverkningen har en ful och blodig baksida. Katcher har vidare sagt att ”päls är bara dålig design.” Själv använder han det han kallar för ”framtidens material” – det är moderna material där inga djur har dödats.

Drottningen av djurvänlig design, Stella McCartney, gillar att ”jobba med material som inte blöder.” Hon säger att ”Miljoner djur dör för mode varje år. Därför undviker jag all djurhud.” Katcher och McCartney är bara två exempel.

Många designers och klädkedjor har slutat arbeta med päls, alltifrån lyxmärken som Armani och Hugo Boss till märken som H&M. De har det gemensamt att de hellre ser päls där den hör hemma, och det är på djurets kropp.

Pälsindustrin jobbar mycket för att få in pälsdetaljer på nyckelringar, handväskor, mössor och andra accessoarer för att normalisera användandet av päls. Det är lätt att tänka att en rosafärgad pälsboll i en billig nyckelring inte är äkta päls, men det har inte längre så mycket med priset att göra om det är djurpäls eller syntetisk päls. Det kan vara svårt även för ett tränat öga att se skillnad på djurpäls och syntetisk päls.

Det bästa vore om det fanns en märkning som talade om klart och tydligt att jackan har en krage av päls, vilket slags djur pälsen kommer från och om djuret fötts upp i en gallerbur eller fångats i bensax, men det gör det inte. Det enda som finns är en EU-märkning där ett plagg som innehåller päls, läder eller något annat material som kommer från djur ska ha texten ”Contains non-textile parts of animal origin”.

Ofta sitter informationen om ”non-textile parts of animal origin” på ett undanskymt ställe tillsammans med tvättråden. Den som lyckas hitta lappen undrar ofta sedan också vad texten egentligen betyder eftersom den är både luddig och svårbegriplig, men, den är mycket viktig.

Den här texten betyder nämligen att någon detalj på plagget har orsakat djurs lidande och död. Däremot säger den inte vilket slags djurmaterial som använts. Det kan vara päls, läder eller kanske knappar av djurben.

Tyckte du att det verkade snårigt? Det blir värre. Om plagget innehåller mer än 20 procent päls gäller nämligen inte den här märkningen. Det gäller alltså att se upp. Är du osäker så välj bort plagget.

För att enkelt välja pälsfritt kan du använda Djurens Rätts pälsfria lista, företagen som är listade där säljer ingen päls i sina butiker. Du hittar också listan i appen Djurvänligt. Det är vårt sätt att hjälpa dig att göra rätt val så att du kan se bra ut både inuti och utanpå i vinter.

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande, Djurens Rätt

---

Djurens Rätt skriver ofta på Nyheter24. Läs bland annat den här artikeln om jakt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.