Adam Berg (SDU) skriver om Dan Eliasson.
1 av 3
Adam Berg (SDU) skriver om Dan Eliasson. - Foto: Privat/TT
Adam Berg (SDU).
2 av 3
Adam Berg (SDU). - Foto: Privat
Dan Eliasson.
3 av 3
Dan Eliasson. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Erik Nylander/TT

Adam Berg: Grattis till ännu en dag som Sveriges sämsta chef, Dan Eliasson

Adam Berg (SDU): Inom vilket vanligt företag som helst hade en person med samma prestationsförmåga som Eliasson givits sparken omgående.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ber att få gratulera Sveriges rikspolischef Dan Eliasson till ännu en dag på sitt högarvoderade ämbete som rikspolischef.

Ännu en dag med en poliskår och ett folk som vänder sig mot honom. Ännu en dag med sjunkande uppklarandestatistik och ännu en dag där poliser hoppar av sitt yrke för att söka framgång någon annanstans.

Sammanfattningsvis ännu en dag där han har lett polisväsendet en liten bit närmare den totala avgrund som för organisationen numer tycks helt oundviklig, samtidigt som den ansvarige ministern Anders Ygeman blundar.

Inom vilket vanligt företag som helst hade en person med samma prestationsförmåga som herr Eliasson givits sparken omgående. Nu är dock polismyndigheten inte vilket företag som helst, utan en statlig myndighet, och det är där sådana som Dan Eliasson kan hålla sig framme.

Inom en statlig myndighet tycks det nämligen viktigare att klia rätt ryggar samt att ha rätt politisk färg än att besitta vare sig kunskap eller prestationsförmåga. Något Eliasson för övrigt tycks vara expert på med tanke på alla de myndigheter hans socialdemokratiska politikervänner låtit honom husera över.

Allt som är dåligt inom polisväsendet är inte Dan Eliassons fel. Mycket var illa redan innan han tillträdde sin tjänst som högsta chef för organisationen. Det ska ärligt sägas. Men faktum är att han har gjort något redan dåligt till något helt värdelöst.

På hans meritlista kan man bland annat läsa att han i egenskap av myndighetschef på bästa plats i riksmedia har suttit och spytt galla över ett folkvalt politiskt parti, att begåvningskraven för att antas till polisutbildningen under hans ledning har sänkts till en rekordlåg nivå.

Att han ägnat en stor del av en tv-intervju åt att tycka synd om en invandrad man som precis har knivmördat en kvinna ur personalen på ett asylboende, att fler poliser än någonsin känner sig så uppgivna att de lämnar yrket, att han på allvar tror att han genom att bränna skattepengar på att låta en reklambyrå trycka upp ett armband kommer att lösa problematiken med att många kvinnor våldtas i vårt land.

Att han i polisens egen tidning skriver om vilken skön och avkopplande sommar han har haft samtidigt som vanliga hårt arbetande poliser sjukskrivs för utbrändhet, att det numer nästan är högre sannolikhet att vinna jackpot på Lotto än att lyckas anmäla ett brott och få det uppklarat och att chefer inom organisationen tillsätts trots att de, likt Eliasson själv, helt saknar polisiär erfarenhet.

Listan på rikspolischefens mindre lyckade bedrifter kan tyvärr göras mycket längre än vad som ovan framställs. Detta kommer dock inte göra vårt land bättre.

Vad som däremot skulle stärka vårt land vore om myndighetssossen Dan Eliasson redan idag ringde upp inrikesminister Anders Ygeman och meddelade sin omedelbara avgång. Därefter kunde han göra svenska folket ytterligare en tjänst genom att i framtiden hålla sig borta från att försöka styra olika myndigheter.

Vad du ska syssla med istället vet jag inte Dan. Men du kan ju alltid prova att gå till arbetsförmedlingen och söka jobb precis som alla andra. Annars kan prova att studera. Du har ju själv ordnat med att kraftigt sänka begåvningskraven för att antas till polisutbildningen, så den kanske kan vara något även för dig?

Adam Berg,
Vice ordförande, SDU

--

Adam Berg har tidigare skrivit om att de som åker och krigar för IS inte borde kallas svenskar. Läs den artikeln här.

SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.