Fredag 30 Jul
Stockholm

Evelina, 23: Skänk det du hade tänkt slösa på Black Friday till välgörenhet

Evelina Rönnbäck skriver om Black Friday.
1 av 3
Evelina Rönnbäck skriver om Black Friday. Foto: Privat/TT
Evelina Rönnbäck.
2 av 3
Evelina Rönnbäck. Foto: Privat
3 av 3

Debattören: Problemet är inte handeln i småskalig form, utan det är att idag sker produktion och konsumtion i en så enorm massa.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Evelina Rönnbäck är 23 år gammal bor i Umeå och är frilansfotograf och skribent.

Black Friday. Den dag som sägs vara årets största shoppingdag. Konsumenterna flockas i butikerna och webbshopparnas servrar går på högvarv. En dag som beskrivs som en riktig köpfest för oss konsumenter och där företagens försäljningssiffror exploderar.

Detta är en dag, som trots att begreppet myntades redan på 1800-talet, känns väldigt tidstypiskt för den samtid vi lever i idag. Men, frågan är om vi kommer se på denna dag med lika stora ögon även i framtiden?

Idag pratar vi mycket om tillväxt och konsumtionens relevans för att få samhället att rulla. Det är dock sällan kritik mot detta lyfts, vilket visserligen inte är konstigt då samhället idag är uppbyggt med ekonomi som bas och där tanken av att det skulle kunna se ut på ett annat sätt i framtiden känns näst intill overklig.

Vi människor måste dock våga öppna våra ögon och se vårt handlade ur fler perspektiv. Vad Black Friday är idag är egentligen inte hållbart för om vi vill att vår planet ska överleva, därför är det viktigt att vi även en dag som denna tillägnar reflektion över vad det hela faktiskt innebär.

Problemet är inte handeln i småskalig form, utan det är att idag sker produktion och konsumtion i en så enorm massa. Det handlar om överkonsumtion och massproduktion, varor som fraktas kors och tvärs över hela världen med icke miljövänliga transporter, skog som skövlas, människor som utnyttjas och klyftor som ökas för att vi ska få så billiga varor som möjligt.

Detta är kanske konsekvenser vi hört tidigare, men någon gång måste vi faktiskt också ta dem på allvar och våga vara kritisk mot systemet. En dag som Black Friday kanske är just den dag där du vågar stå emot detta system.

Som enskild individ kan du låta bli att vara en del av det hela, inte sprida denna konsumtionshets mer än vad den redan görs. Det behöver inte vara fel att vilja handla varor till ett billigare pris, men däremot är det viktigt att tänka ett steg extra innan du väljer att konsumera. Att inte handla bara för handlandets skull.

Kanske kan du som konsument välja att bojkotta just denna dag för att visa att du inte vill vara en del av systemet. Eller kanske kan du, eller varför inte ditt företag eller butik skänka en del av de slantar du annars skulle spenderat eller fått in på grund av Black Friday till välgörande ändamål som handlar om att förbättra det som vår konsumtion annars skadar?

Vi människor har chans att påverka vår samtid och förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna kolla tillbaka på våra val och handlingar på ett stolt sätt. Vi måste bara se vår egen del i spelet och handla utifrån det. Vi kan göra det idag, men vi behåller tankarna även imorgon så kanske vår planet lever kvar även efter det.

Evelina Rönnbäck

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela