Fredag 30 Jul
Stockholm

Stå på djurens sida - klä dig inte i deras päls!

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Djurrättsalliansen: Om du är emot att djur dödas på löpande band – köp inte kläder med äkta päls.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

När vi köper kläder inne i en klädbutik eller hemma vid datorn är vi långt ifrån den verklighet djuren inom pälsindustrin befinner sig i. Den som köper en jacka med en pälskrage behöver inte se vad det djuret som pälsen en gång satt på har gått igenom för att bli en pälsdetalj på just det klädesplagget.

Men om vi alla hade sett hur djuren lever och dör för att vi människor ska kunna ta deras päls bara för att det ses som mode, så tror jag att vi är många som tycker att det är fruktansvärt. Oetiskt och helt enkelt oförsvarbart. Och jag tror att de flesta av oss aldrig hade kunnat behandla ett djur på det vis som de behandlas inom pälsindustrin.

Idag är det pälsfria fredagen, en dag som uppmärksammas över hela världen och sätter fokus på de omkring 40 miljoner djur som årligen dödas inom den globala pälsindustrin.

Vi i Djurrättsalliansen tycker att alla dagar borde vara pälsfria och att det i ett modernt samhälle inte borde vara mode med djurplågeri. Djuren kan inte leva utan sin päls, men det kan vi människor. Valet att bära päls är inte ett val som bara berör oss själva. För djuren är det en fråga om liv eller död.

Vi människor har därför ett ansvar när vi köper kläder om det valet inneburit grymma konsekvenser för någon annan eller inte. För mig är valet enkelt; jag vill inte gå klädd i något som någon annan har behövt dö för.

I Sverige stängde den sista rävfarmen för pälsproduktion 2001 och den sista chinchillafarmen 2014. Men det finns fortfarande ett 70-tal minkfarmer i Sverige och Djurrättsalliansen arbetar för att även dessa farmer ska stängas.

Vi har under flera år dokumenterat hur minkarna lever på de svenska minkfarmerna och vår dokumentation finns tillgänglig för alla att se. Våga se, känn efter och tänk efter. Med vilken rätt stänger vi in djur i minimala nätburar för att sedan gasa ihjäl dem oh flå dem när de bara är några månader gamla? I min ögon finns det bara ett hållbart svar: med ingen rätt alls. Ändå är det tyvärr verkligheten.

Pälsindustrin är en global industri och det finns pälsdjursfarmer över hela världen. Mycket av den päls som importeras och säljs i Sverige kommer inte bara från djur som levt och dött på pälsdjursfarmer. Den kommer även från djur som fångats i bensaxar i naturen. Bensaxar är olagliga i Sverige för att de är extremt plågsamma, men ändå säljs kläder med päls från djur som gått detta grymma öde till mötes.

Pälsindustrin finns för att människan hittat ett sätt att tjäna pengar på att utnyttja och döda djur för deras päls skull. Industrin tjänar sedan enorma mängder pengar för att människor efterfrågar att klä sig i päls. Skulle vi människor inte köpa päls skulle det inte heller finnas något ekonomiskt intresse av att föda upp djur på farmer eller fånga djur i bensaxar.

Så om du är emot att djur dödas på löpande band och blir illa till mods av att djur som plågas – köp inte kläder med äkta päls eller pälsdetaljer.

I affären eller vid datorn är det lätt att blunda för eller ignorera att pälsen en gång suttit på en levande individ. Det finns inga bilder där som visar den brutala sanningen. Men oavsett har vi ett stort ansvar i våra händer - djurens liv. Och de har inte själva någon som helst möjlighet att påverka deras situation.

Stå på djurens sida - klä dig inte i deras päls!

Malin Gustafsson,
Talesperson Djurrättsalliansen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela