Lördag 24 Jul
Stockholm

För att bli läkare krävs utbildning – för att bli politiker krävs ingenting

Josefin Schönqvist vill ha mer utbildade politiker.
1 av 3
Josefin Schönqvist vill ha mer utbildade politiker. Foto: Privat/TT
"Jag föreslår att vi skapar certifikat för dem som har tänkt sig ägna sig åt politik".
2 av 3
"Jag föreslår att vi skapar certifikat för dem som har tänkt sig ägna sig åt politik". Foto: TT
Josefin Schönqvist.
3 av 3
Josefin Schönqvist. Foto: Privat

Debattören: Jag föreslår att vi skapar certifikat för dem som har tänkt sig ägna sig åt politik.

Kommentera (108)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Varför får vem som helst bli politiker, när du måste utbilda dig till jurist eller polis? Det kan man verkligen fråga sig – då att vara politiker och i synnerhet statsminister är ett av de mest inflytelserika och viktiga positioner men kan ha i arbetslivet.

Eftersom du som politiker kan sälja in dig själv hos folket och riksdagen så kan du komma långt med att vara charmig och trycka på rätt knappar. Alltså det bästa klimatet för en psykopat!

Kvaliteterna hos den man eller kvinna som ska styra ett land ska baseras på kunskaper och erfarenhet, vi har inte rum för att folk utan kunskap ska "förverkliga" sina drömmar genom att bli statsminister, för ja, om det är din dröm så borde du också se till att utbilda dig.

Många av mina vänner är för att man som person i Sverige ska skaffa sig ett "körkort för rösträtt", i detta ska jöken bland annat innefattas. Detta ska garantera en lägsta standard i kompetensnivå hos Svenska folket och jag gillar idén, så folk då vet vad de faktiskt röstar på.

Men då kan man verkligen fråga sig varför ett av världens viktigaste och inflytelserika yrken inte sätter några krav på din kompetens i huvud taget, när vi ställer krav på att elektriker, poliser eller jurister måste ha en utbildning för att påvisa sin kompetens inom området.

Då hade vi sluppit höra att partier som Sverigedemokraterna har växtvärk och rekryterar sina svägerskor som inte kan något alls om politik eller rasister direkt från gatan utan någon som helst erfarenhet eller utbildning. Att sälja kan alla, men politik krävs både erfarenhet och kunskap.

Jag föreslår att vi skapar certifikat för dem som har tänkt sig ägna sig åt politik. Områden man bör utbilda sig inom på universitetsnivå är: samhälle, politik, juridik och även ekonomi.

Våga vägra inkompetens i riksdagen!

Josefin Schönqvist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (108)
Kopiera länk
Dela