Lördag 31 Jul
Stockholm

Hur kan du samarbeta med en barnfientlig diktatur, Drottning Silvia?

Debattörerna kritiserar Drottning Silvia för att hon tar emot pengar från Turkiet.
1 av 3
Debattörerna kritiserar Drottning Silvia för att hon tar emot pengar från Turkiet. Foto: TT/Emilio Morenatti
Drottning Silvia.
2 av 3
Drottning Silvia. Foto: TT NYHETSBYRÅN
"Välj sida, Drottning Silvia!".
3 av 3
"Välj sida, Drottning Silvia!". Foto: Emilio Morenatti / Emilio Morenatti

Debattörerna: Ska Drottningen fortsätta visa mer solidaritet med Erdogan-regimen än de miljontals utsatta barnen i Turkiet?

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I samband med att turkiska parlamentet var nära att anta en lag som skulle tillåta våldtäkter mot barn bad vi, åtta kulturarbetare, på Nyheter24:s debattsida att Drottning Silvias stiftelse Care About the Childen ska vägra pengar från den turkiska ambassadens filmfestival som avslutades idag. Efter artikeln har vi noterat att Drottning Silvias stiftelse står som medarrangör på fesvtivalbiljetterna.

Då Drottning Silvias stiftelse inte verkade ge ett svar till oss på Nyheter24 skickade vi ett personligt brev till dem för att få en förklaring. Och sent torsdagskväll fick vi ett brev från verksamhetschefen Susanne Carlzon som fastslår att hennes stiftelse inte ändrat sig.

”Tack för mail och dina åsikter.

Vi vill gärna ta tillfället och klargöra stiftelsens ändamål och avsikter.

Stiftelsens uppdrag är att i väl definierade projekt ge bidrag som kommer de mest utsatta barnen i världen till del. Barnen ska få stöd för utbildning, god vård och omsorg och möjlighet att känna trygghet och glädje under sin uppväxt. … Turkiska filmfestivalen hörde av sig ifjol 2015 och erbjöd stiftelsen ett eventuellt överskott, vilket gav 15 000 till vår verksamhet. Bedömningen är inte ändrad. Stiftelsen kommer att at emot ett eventuellt överskott från årets festival, som arrangeras av SF och turkiska ambassaden i samarbete”.

Svaret badar i inget annat än okunnighetens djupaste hav. Det är ingen hemlighet att Turkiet är ett av av de länder som behandlar barn sämst i världen. Under det Erdogans styrande AKP-regim senaste året har antalet sexbrott mot barn ökat med hela 700 procent, uppger Statiska centralbyrån i Turkiet.

Varje månad utsätts minst 650 barn för sexbrott. Bara under det senaste året har 16 957 sexbrott mot barn anmälts. Och 3 111 barn sitter under omänskliga förhållandena i turkiska fängelser just nu.

Och barn används som slavar i den turkiska arbetsmarknaden inför de turkiska myndigheternas ögon. I en färsk rapport avslöjas att 133 033 barn tvingas arbeta nästan varje dag. Bara under de senaste tre åren har 176 barn mist sina liv i arbetsolyckor.

Under det utegångsförbud som Erdogan utlyste i fjol i den turkiskt ockuperade delen av Kurdistan har 80 barn mördats av Erdogans dödspatruller. Många mödrar tilläts inte ens begrava sina barn i flera veckor varför de inte hade något val än att lägga sina små älskade änglar i kyl för att de inte skulle lukta.

Och efter det så kallade militärkuppförsöket den 15 juli förbjöd Drottning Silvias samarbetspartner Turkiet den kurdiska barn-tv-kanalen Zarok TV och tidskriften Cocuk dergisi som var känd för sitt fantastiska bekämpade av barnäktenskap i varje nummer.

Det är alltså denna barnfientliga regim som Dottning Silvias stiftelse tar emot pengar från, en regim som dagligen kränker FNs konvention om barnens rättigheter.

Visst lyckades tiotusentals kvinnor som deltog i landsomfattande manifestationer i Turkiet hindra lagen som skulle legalisera barnvåldtäkter. Dock är vi är övertygade om att Erdogans regim inom kort antar en lag som i stora drag kommer likna den just nu tillbakadragna lagen.

I en stund när vi förväntade oss att Drottning Silvia skulle visa solidaritet med de demonstrerande kvinnorna och de utsatta barnen i Turkiet väljer Drottningen till vår stora häpnad även i år ta emot pengar från den turkiska statens förlängda arm i Stockholm. Och samma dag som Europarlamentet röstat för att frysa medlemskapsförhandlingarna med EU-kandidatlandet Turkiet hyllar Drottning Silvias stiftelse samarbetet med den turkiska ambassaden!

Vår granskning visar att i stadgarna för Drottning Silvias stiftelse verkar inte finnas varken etiska regler eller koder. Därför kan vi inte låta bli fråga till drottning Silvia: Vilka personer och organisationer får inte skänka pengar till Er stiftelse? Vad gör Drottning Silvias stiftelse om en utländsk barnhandelmaffia sätter in pengar på Drottningens stiftelsekonto? Ska man behålla pengarna? Finns det inga gränser när man tar emot gåvor?

Sist men inte minst: Ska Drottningen fortsätta visa mer solidaritet med Erdogan-regimen än de miljontals utsatta och rättslösa kurdiska och turkiska barnen i Turkiet?

Välj sida, Drottning Silvia!

Kurdo Baksi,
Författare och samhällsdebattör

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela