Nohan Zainudini skriver om Balochistan.
1 av 3
Nohan Zainudini skriver om Balochistan. - Foto: Privat/Ap
Balochistan.
2 av 3
Balochistan. - Foto: Privat
"Frågan är varför Europa har glömt bort Balochistan".
3 av 3
"Frågan är varför Europa har glömt bort Balochistan". - Foto: Ap

Tortyr, analafabetism och terror – ändå har vi helt glömt det här landet

Debattören: De pakistanska säkerhetsstyrkorna kidnappar balocher dagligen, upp till 20 000 har försvunnit de senaste åren.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lukten av en hängande kropp i ökenhettan står som en påminnare för byborna om deras förlorade frihet. I Balochistan är demokrati en distant dröm. I Balochistan finner regeringen ingen nåd för den fritt tänkande individen. I Balochistan blir du endast hörd om du plockar upp ett vapen.

Bortom Indusfloden, i en oförlåtande miljö där regnet besöker med flera års mellanrum, finner man Balochistan. Bebott av balocherna ända sedan romarnas tid, här finner man en av de få sekulära och demokratiska kulturerna i mellanöstern.

Här finner man en oändlig öken i Frankrikes storlek, med tusentals berg bosatta av rebeller. Rebeller som ända sedan Balochistans ockupering 1947, har slagits för ett demokratiskt och fritt Balochistan, under skuggan av Pakistans och Irans brutala diktatorskap.

Balocherna möts av starkt förtryck och diskriminering. De pakistanska säkerhetsstyrkorna kidnappar balocher dagligen, upp till 20 000 har försvunnit de senaste åren. De flesta av dessa finner man döda vid bilvägar, med tecken av tortyr på deras kroppar. Bland de kidnappade finner man studenter och de som har öppet visat stöd för ett demokratiskt balochistan.

Balochistan har inte följt med i världens utveckling, i den västra delen (ockuperat av Pakistan) finner man en analfabetism som ligger på cirka 75 procent för kvinnor och 45 procent för männen.

0,3 procent av dricksvattnet i Balochistan är rent. Mödradödlighet står för 35 procent av dödsfall för kvinnor i mogen ålder. Den ligger på 996 per 100 000 i Balochistan tillskillnad mot Sveriges 4 per 100 000. Även barnadödligheten är hög, med 97 döda per 1 000 födda, och 111 döda per 1000 födda för barn under fem år. 47 procent av befolkningen beräknas leva i fattigdom.

Frågan är varför Europa har glömt bort Balochistan, varför har varken våran regering eller EU inte öppet visat stöd för ett land som har potentialen att bli den första totala demokratin i mellanöstern?

Om våra politiker verkligen står för frihet och demokrati, så ska dom visa detta tydligt i sin utrikespolitik. De ska ställa sig tillsammans med Indiens premiärminister, Afghanistans förra president, Bangladesh informationsminister och amerikanska senatorer som alla har visat stöd för Balochistans befolkning, och deras rätt till självständighet.

De ska visa sitt stöd för demokrati genom att avbryta import/export Pakistan, genom att uppmana till en internationell isolering av landet och sanktioner mot Iran. På detta vis skulle vi, Sveriges befolkning, tydligt visa världen att vi inte står för terror och diskriminering.

Nohan Zainudini

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.