1 av 3
- Foto: Privat/AP
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: AP

Bartendern: Till dig som skäller ut mig när jag vägrar sälja dig mer sprit

Debattören: Det är kul att vara full. Men när personalen säger till att det är dags att ta det lugnt så är det läge att lyssna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Det här inlägget publicerades först i Fabebook-gruppen Hänt på restaurang.

Den unga mannen var arg. Väldigt arg. Anledningen till detta var att han precis har blivit nekad att köpa alkohol i baren. Detta för att jag som bartender inte kände mig supersugen på att skicka ut åtta stycken Red Bull Vodka till en snubbe som har lite svårt att stå upp och verkar ha glömt bort lite mer än hälften av bokstäverna i det svenska alfabetet.

Dessutom har jag alltid sett det som en varningsklocka när någon spottskriker i mitt ansikte att "man är förbannat aspackad men vill fan fucka ur maximalt ikväll". Så för stunden blev det ett glas vatten istället, och ett par snälla ord om att det kanske är dags att ta det lugnt ett litet tag.

Just därför var den unga mannen alltså väldigt arg. Så pass arg att han i sitt impulsiva vevande av samtliga kroppsdelar mot mitt håll istället faller baklänges och ramlar ihop i en slags sprattlande hög på golvet. Rätt roligt men också ganska tragiskt. Givetvis slutade det i att den arga unga mannen fick en enkelbiljett av vakterna till utsidan av nattklubben.

Det här är inte ovanligt bland yngre människors debutår på krogen. Speciellt på glesbygden. Där finns det, och har alltid funnits, en slags prestige om att vara fullast på plats, oavsett plats.

Jag minns själv när jag var sjutton år. Då hade jag en kompis som alltid var fullast på plats. Han sänkte en halvliter hembränt redan på förfesterna. Han kunde dricka hur mycket som helst. En gång fick han åka till akuten för att magpumpas. Då hade han drygt två promille i blodet. Vi tyckte han var störtcool.

Alla såg upp till honom. Klassens clown men ändå en alfahane som visade vägen för oss andra. Idag är han död. Hans destruktiva leverne fortsatte och eskalerade till hans död runt 22-23 år.

Jag fattar grejen med ungdomar som kommer till en bar för att bli så fulla som möjligt. Jag har en gång i tiden varit likadan. Men jag har växt upp. Mina värderingar har också växt upp.

Förutom att jag har lagen på min sida som faktiskt säger att man inte får vara skitfull på en serveringsplats så ligger det i allas intresse att hålla en bars fyllenivå en bit under aspackad. Det är roligare så både för gäster och serveringspersonal.

Man får självklart vara full. Det är kul att vara full. Men när personalen säger till att det är dags att ta det lugnt så är det läge att lyssna. Var lite skön istället.

Fred, kärlek och Fernet

Jesper Borgenstrand

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.