Måndag 15 Aug
Stockholm

Fredrik, 28: Kan inte alla bara sluta vara så sjukt kränkta?

Fredrik Brodén skriver om kontroverserna kring Marcus Oscarsson och Sanna Nielsen.
1 av 4
Fredrik Brodén skriver om kontroverserna kring Marcus Oscarsson och Sanna Nielsen. Foto: Privat/TT/Facebook
Marcus Oscarsson.
2 av 4
Marcus Oscarsson. Foto: TT
Sanna Nielsen.
3 av 4
Sanna Nielsen. Foto: Facebook
Fredrik Brodén.
4 av 4
Fredrik Brodén. Foto: Privat

Debattören: Det är ni som gör att motsättningar mellan människor i Sverige ökar

Kommentera (73)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fredrik Brodén är 28 år och kommer från Landskrona.

Då var vi här igen. Folk som blir kränkta. Folk som det är så synd om. Folk som måste gå ut i media och gråta ut en skvätt för att få lite uppmärksamhet och medlidande. Folk som måste göra allt för att förstöra för andra personer bara för att dessa personer råkar komma med "fel" kommentarer eller som lägger upp "fel" bild från ett jobb.

Varför är Sveriges befolkning så ofantligt lättkränkta? Varför har vi ingen självdistans i detta landet? Varför är allt rasism?

Jag pratar dels om kritiken mot TV4:s expertkommentator Marcus Oscarsson.

Vissa människor (främst vänstern, gissar jag att det är) tycker att Marcus kör med en egen politisk agenda för att han inte uteslöt Donald Trump i valet och för att han la upp en text på sin Facebook-sida där han hade skrivit ett fempunktsprogram för hur Europa kan agera.

Det var inte ens ett fempunktsprogram utan bara kommentarer och analyser om hur läget är nu och vilka alternativ det finns. Givetvis blev det ett himla liv för i detta fempunktsprogram fanns orden islamism och säkra gränser.

Ni förstår, häver man ur sig detta så är man per automatik ute och fiskar i grumliga vatten som det brukar heta. Folk som kommer med kritik mot Marcus har uppenbarligen inte läst vad han skrivit utan de har stirrat sig blinda på just islamism och säkra gränser.

Lyckligtvis fick Marcus bli kvar på TV4 trots massor av kommentarer och texter om att han borde få gå. Varför, skulle jag vilja fråga er då? För att han framför analyser och kommentarer som ni inte kan hantera? Marcus Oscarsson är en tillgång för TV4 och för det politiska samtalet. Han får tittarna engagerade, han pratar så att vanligt folk förstår och han kommer med korrekta och verklighetsnärvarande analyser.

Ert försök att få en duktig politisk kommentator sparkad för att han framför saker ni inte gillar misslyckades och ni borde ta mig f*n skämmas. Men det är ju klart, vänstern har haft svårt att anpassa sig till fullskalig demokrati sedan tidernas begynnelse. Deras åsikt är det enda rätta och de som säger annat borde inte få vara med i konversationerna. Tror det kan kallas antingen kommunism eller diktatur.

Det andra jag talar om är bilden som Sanna Nielsen la ut på sig själv och Robert Gustavsson.

Dem hade precis gjort klart en revy och postade ett foto där Sanna föreställde en asiat med glasögon och stora tänder och Robert Gustavsson föreställde en arab och där dem i texten tackade för revyveckan. Denna bild fick givetvis de lättkränkta i detta landet att gå i taket.

Detta var rasistiskt gjort av Sanna, för hon föreställde en nidbild av en asiat från andra världskriget. Jag vill bara upplysa er lättkränkta människor som saknar all självdistans att detta var alltså deras arbetskläder som de hade i revyn de gjorde.

En nidbild blir per automatik inte rasistisk bara för att det är just en nidbild. Man får ju se till situationen och tillfället. Jag förmodar att ni som tog illa vid er av denna bilden då alltså inte hade kunnat gå och kolla på denna revyn? För det gestaltas en asiat och en arab? Wow säger jag bara då. Ni kan inte ha det lätt i livet.

Vet ni vad? Det är inte er omgivning som gör det svårt för er utan det är ni själva. Istället för att fokusera på sådana här minimala saker så kanske ni istället borde fokusera på sånt som faktiskt betyder något i det stora hela? Bekämpa den riktiga rasismen på riktigt?

Vad vill ni mer censurera? Ska vi börja censurera film, tv, serier, pjäser, böcker? Det finns alltid folk som kommer att ta illa vid sig oavsett vad man gör och inte gör. Just därför är det extra viktigt att välja vad man hänger upp sig på och inte. Bor man i ett fritt land med yttrandefrihet, åsiktsfrihet, religionsfrihet och så vidare då får man faktiskt räkna med att man kanske blir driven med eller gestaltad i olika sammanhang, vare sig du gillar det eller inte. Så måste det få vara i ett samhälle.

Hur många bögar gestaltas inte som rena rama fjollorna eller sextokiga i diverse filmer, serier och tv-produktioner? Inte ser man artiklar efter varje sådan gestaltning där homosexuella går ut och gråter en skvätt. Som sagt, man får tåla sånt när man bor i ett fritt land.

Förstå mig rätt. Är något direkt rasistiskt och riktar sig till en viss grupp och där man uttrycker sig förnedrande och nedlåtande och så vidare då är det givetvis inte okej och det är avskyvärt men detta handlade om en revy som ville föra fram budskapet att alla är bra som de är.

Ordet rasism/rasist har blivit urvattnat sedan länge. Alla ni som går ut i media och tycker synd om er själva och hävdar rasism och alla ni som ville få Marcus Oscarsson sparkad för att han framförde "fel" analyser, ni har förlorat förståelsen för vad rasism verkligen innebär. Ni borde skämmas.

Det är ni som gör att motsättningar mellan människor i Sverige ökar. Det är ni som gör att det blir hårdare ton i debattklimatet i Sverige. Hoppas att ni är nöjda?

Det kommer säkerligen komma kommentarer i stil med: "Du som svensk kan inte avgöra om jag blir kränkt eller inte". Nej, det kan jag inte, men jag kan fortfarande tycka att du saknar självdistans och att du fokuserar på fel problem. Jag kan fortfarande tycka att du gnäller för mycket. Jag kan fortfarande tycka att det finns viktiga problem i vårt samhälle än om du blir kränkt på grund utav en revy.

Bara för att avsluta. Varken Marcus Oscarsson eller Sanna Nielsen ska behöva be om förlåtelse. Ingen av dem har gjort fel. Det är snarare ni hatare som borde be dessa två personer om ursäkt. Be om ursäkt för ert hat och er avundsjuka. Be om ursäkt för er okunskap och för er brist på självdistans.

Sverige är verkligen landet för minoriteter och för de lättkränkta. Det är skrämmande.

Fredrik Brodén

--

Nyheter24:s Quetzala Blanco håller inte med Fredrik Brodén. Läs hennes artikel här.

Är folk för kränkta i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (73)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.