Carl Magnus Swahn gillar inte ordet "barn". Foto: Örjan Berglund/TT
1 av 3
Carl Magnus Swahn gillar inte ordet "barn". Foto: Örjan Berglund/TT - Foto: Örjan Berglund/TT
Carl Magnus Swahn. Foto: Örjan Berglund.
2 av 3
Carl Magnus Swahn. Foto: Örjan Berglund. - Foto: Örjan Berglund
"Särskilt illa blir det med konstruerade ord som “utryckningsfordon” istället för ambulans".
3 av 3
"Särskilt illa blir det med konstruerade ord som “utryckningsfordon” istället för ambulans". - Foto: Nora Lorek / TT NYHETSBYRÅN

Vägra ordet "barn" – i Sverige säger vi pojke eller flicka

Carl Magnus Swahn förklarar varför han tycker det är dags att vi förbjuder ordet "barn".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Carl Magnus Swahn är 42 år gammal. Han bor i Nacka men fru och två barn, och arbetar som digital strateg och UX designer på Mogul.

Det här inlägget publicerades först på hans blogg.

Många människor blir provocerade av ordet “hen”. Jag blir provocerad av ordet “barn”. Vi har ju redan orden “pojke” och “flicka”. Därför förklarar jag härmed en revolt mot ordet “barn”!

En av anledningarna till att människor provoceras av ordet “hen” är att det är ett konstruerat ord, till skillnad mot “han” och “hon” vilka är ord som har uppstått av sig själva. Det många inte vet, för att PK-media mörkar det, är att även “barn” är ett konstruerat ord. “Pojke” och “flicka” däremot har också uppstått av sig själva.

Ytterligare ett problem är att meningarna blir så vidrigt korta och rumphuggna när man använder ordet “barn”. Låt mig exemplifiera. “Barn behöver mer sömn än vuxna”. Den meningen känns för kort och alldeles för kärnfull. “Pojkar och flickor behöver mer sömn än män och kvinnor” däremot, är en mening som känns mycket pampigare och rikare på ord. Det språkliga flytet blir ett helt och annat den ligger bättre i munnen.

Särskilt illa blir det med konstruerade ord som “utryckningsfordon” istället för ambulans, brandbil och polisbil. Meningarna som innehåller ordet blir ju löjligt korta.

Låt mig exemplifiera ännu en gång. “På avstånd hörde jag ett utryckningsfordon” jämfört med “På avstånd hörde jag en ambulans, brandbil, brandledningsbil, jourbil, läkarbil, organtransportbil, polisbil, polismotorcykel, piketbuss, radiobil eller tullbil.” Den sistnämnda meningen flyter ju betydligt bättre.

Om du som läsare blir lika provocerad som jag av ordet “barn” så anslut gärna till min revolt. Skriv upp dig i min namninsamling i kommentarsfältet nedan, eller hjälp mig att dela mitt manifest!

Carl Magnus Swahn

--

Läs även den här artikeln där Robert Östberg listar de fyra saker han vill säga till de som vägrar ordet hen.

/
Hen
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.