Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: EU måste sätta ner foten mot det auktoritära Ungern

- 08/12/2016, 13:25
1 av 3

Dennis Lindbom/Dennis Lindbom

2 av 3

Dennis Lindbom

3 av 3

Dennis Lindbom

LUF: EU:s länder måste vara tydliga i att gemensamma beslut gäller alla, även Ungern.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen höll Ungern en folkomröstning där en tydlig majoritet av de röstande valde att följa Premiärminister Viktor Orbáns linje och säga nej till att ta emot de 1 294 flyktingar som Ungern tilldelats av EU. Trots att inte ens hälften av de röstberättigade deltog så har Orbán tagit det som en tydlig indikation på att hans hårda flyktingpolitik har folklig förankring och att han kan vägra följa EU:s gemensamt beslutade flyktingpolitik.

Det är en ansvarslöshet som riskerar att smitta av sig och ett beslut som riskerar att få konsekvenser långt utanför Ungerns taggtrådsbeklädda gränser.

EU har kritiserats för att inte ha löst flyktingfrågan men ser man till hur länder som Ungern agerar så är det inte svårt att förstå varför. Att flera länder konsekvent motarbetat gemensamma lösningar har försvårat arbetet, och att Ungern vägrar följa de beslut som ändå fattats är förödande. Vi måste förstå att en union handlar om att ge och ta, alla kan inte alltid vara överens och alla kan inte alltid få som de vill.

En europeisk lösning, med gemensam gränser och där alla tar sin del av ansvaret, är den enda långsiktiga lösningen och långsamt är det dit Europas länder rör sig.

Flera länder har nu gått ut och markerat mot de länder som vägrar följa regler, ett av dessa är Italien som hotade med att blockera hela EU:s budget tills dess att dessa länder tagit sitt ansvar. Detta får ses mer som ett hot än som krass politik, men likväl var det ett tecken på den ilska som finns runtom i medlemsländerna.

Det är Ungerns rätt att välja sin egen väg men resten av unionen kan inte acceptera ett land som som vägrar följa gemensamma beslut, eller stå bakom unionens värderingar. Ungern har under lång tid gått i en alltmer auktoritär riktning där såväl minoriteters som medias rättigheter försvagats. Eu borde ha agerat för längesedan, men sent är bättre än aldrig. Ungern har gått för långt och det måste få konsekvenser.

Att Ungern vägrar följa majoritetslinjen får implikationer, inte bara för flyktingfrågan utan för hela unionens trovärdighet och sanktioner är därför nödvändiga. Ett första steg är att se över möjligheter att dra in ekonomiska bidrag, Ungern kan inte förvänta sig att kunna åka snålskjuts på andra medlemsländer. Ett andra steg vore att ta bort Ungerns rösträtt i EU:s ministerråd.

EU:s länder måste vara tydliga i att gemensamma beslut gäller alla, även Ungern.

Anders Rehnberg,
EU -och utrikespolitisk talesperson

Romina Pourmokhtari,
Migrationspolitisk talesperson