Leo Gerdén skriver om bostadskrisen.
1 av 2
Leo Gerdén skriver om bostadskrisen. - Foto: Totte Löfström/TT
Leo Gerdén
2 av 2
Leo Gerdén - Foto: Totte Löfström

Leo, 14: Vi måste få fram bostäder till de unga – och vi måste göra det nu

Debattören: Med den akuta bostadsbrist som vi har i Sverige kan vi inte hålla på med överklaganden i det oändliga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leo Gerdén är 14 år gammal och aktiv i CUF.

Bostadsbristen är akut i hela landet, inte minst i Stockholm. Ungdomar tvingas tacka nej till utbildning och jobb eftersom det inte finns bostäder. Bostadskön i Stockholms stad ligger på 10 år. Runt 70 000 ungdomar är i behov av en bostad, enbart i Stockholm. Stockholm förväntas bli den snabbast växande staden i Europa. Det här, i kombination med att vi har tagit emot många nyanlända och den snabba urbaniseringen, kräver ansvarstagande och framförallt fler bostäder.

För några dagar sedan läste jag en debattartikel av Kristina Berglund på SvD Debatt. Hon klagade på att skyskrapor var fula och förstörde stadsmiljön. Med dagens bostadsbrist är inte arkitektur det största problemet.

Stockholm grundades år 1252. Det började som ett handelscentrum på en mycket liten ö, det vi idag kallar Gamla Stan. Många byggnader är bevarade, men alla är inte från denna tid. Det byggdes nytt och mer modernt i flera hundra år därefter. Staden hade legat kvar på runt 3000 invånare om de åsikter som Kristina Berglund företräder hade fått prägla dessa århundraden. En stad som är kritisk till att växa och moderniseras, kommer aldrig att utvecklas.

Alla århundraden har sina typer av bostäder, anpassade efter respektive tiders behov. Just nu har vi en akut bostadsbrist och vi måste anpassa oss efter det. Det innebär inte att vi ska riva gamla och historiska byggnader.

Högre hus ger inte bara fler bostäder, utan också fler grönområden. Genom att bygga högre kan vi lämna kvar mark till lekplatser, fotbollsplaner och parker, liksom mycket annat som ger en mer levande stad. Det handlar om att kombinera de gamla husen som gör Stockholm unikt, med moderna skyskrapor för att fler människor ska få någonstans att bo, än de som redan har en bostad.

Om några år kommer jag att ge mig ut på bostadsmarknaden. Jag, liksom många andra, vill ha en riktig chans att börja mitt vuxna liv i en egen lägenhet. För att alla ungdomar i Sverige ska få den chansen, behövs det bostäder som är klimatsmarta, praktiska och kostnadseffektiva, vilket skyskrapor är.

Det är det smartaste sättet att få fram många bostäder på en liten yta, vilket kommer lämna plats till de grönområden som utmärker de svenska städerna. Med den akuta bostadsbrist som vi har i Sverige kan vi inte hålla på med överklaganden i det oändliga.

Vi måste få fram bostäder till landets ungdomar, och vi måste göra det nu.

Leo Gerdén

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.