Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom, skriver om solarium.
1 av 3
Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom, skriver om solarium. - Foto: Privat/TT
"Ja, att sola solarium kan vara farligt för unga. Det kan det även vara att vistas i trafiken, att ha sex eller att äta skräpmat".
2 av 3
"Ja, att sola solarium kan vara farligt för unga. Det kan det även vara att vistas i trafiken, att ha sex eller att äta skräpmat". - Foto: SCANPIX NORWAY
Hanna Lidström.
3 av 3
Hanna Lidström. - Foto: Privat

Hanna Lidström: Regeringen vill ha åldergräns på solarium – det är helt fel

Grön Ungdom: I likhet med regler om piratkopiering riskerar beslutet däremot att få stora konsekvenser för ungas förtroende mot politiker


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan tog regeringen beslut om en åldersgräns för att använda solarium. Det är tråkigt, frihetsberövande och dumt. För en liten hälsovinst ökar politikerna avståndet mellan sig och unga.

Bakgrunden till beslutet är miljömålet om säker strålmiljö, där man inte gjort tillräckligt mycket för att minska potentiellt farlig strålning i samhället. Man tar då en ohederlig genväg och sätter åldersgräns på solarium och låter unga ta hela smällen för missade miljömål. Åldersgränser ska användas otroligt restriktivt för att skydda barn. Inte för att uppnå vilka mål som helst.

Det mest vanligt förekommande argumentet mot solarium som hörs i debatten är att det är farligt och kan orsaka cancer. Det är sant, men kan också nyanseras. Det är svårt att räkna på hur farlig strålningen är, men på det absolut mest kritiska sättet motsvarar en stund i solarium ca 4 timmar i svensk sommarsol.

Sverige har även blad de hårdaste regleringarna och de högsta kraven på information om hur man solar säkert. Det är bra. Vid varje solbädd finns rekommendationer från Strålskyddsmyndigheten om hur man solar säkert. Alla känner till riskerna med solarium och väljer att få sola ändå. Och det ska man få göra.

Även om det skulle vara så farligt som de värsta vill få det att verka: ska unga bara vara tillåtna att syssla med sådant som är sunt och uppbyggligt? Förbjud allt förutom jympa och hälsokost?

I naturvårdsverkets förklaring till miljömålen står det om UV-strålning ”All verksamhet med strålning ska vara berättigad.” Att några få människor i Sverige använder solarium nämns i samma stycke som den enorma samhällsutmaningen med slutförvar för kärnbränsle.

Varför fokuserar man på att inskränka deras frihet? Och hur bedömer man vilken solning som är berättigad? Jag anar här en underliggande moralism: att vilja ha en schysst bränna är pinsamt trams. Och det kan man ju tycka. Men ska människor inte vara tillåtna att syssla med trams?

Åldersgränsen kommer att vara förödande för solariebranchen. Att behöva kontrollera ålder omöjliggör solarier utan personal, och på många orter kan de enda solarierna tvingas stänga ner.

I likhet med regler om till exempel piratkopiering riskerar beslutet däremot att få stora konsekvenser för ungas förtroende mot politiker. Man kommer uppfatta politiker som världsfrånvända och som inte förstår verkligheten för unga.

Ja, att sola solarium kan vara farligt för unga. Det kan det även vara att vistas i trafiken, att ha sex eller att äta skräpmat. Det räcker inte för att iföra åldersgränser hejvilt.

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom

--

Hanna Lidström skriver ofta på Nyheter24, läs bland annat den här texten om Haffo-skandalen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.