Fredag 18 Jun
Stockholm

Lucia rev ut sina ögon – det hade hon gjort igen om hon sett ert vidriga hat

Tobbe Ström skriver om hatet pojken i Åhléns kampanj fick utstå.
1 av 2
Tobbe Ström skriver om hatet pojken i Åhléns kampanj fick utstå. Foto: Privat/Facebook
Tobbe Ström.
2 av 2
Tobbe Ström. Foto: Privat

Debattören: Varför är det 2016 så orimligt att en söt, oskyldig liten pojke har en ljuskrona på huvudet?

Kommentera (59)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Julen närmar sig och det innebär traditioner. Svenska härliga tradioner. Eller ja, hur svenska är dom egentligen?

Något som aldrig slår fel kring dessa tider är åsikter kring Lucia och Luciatåget. Och inte är det någon skillnad detta år heller. Åhléns, en av Sveriges största inom detaljhandel valde att i år ha en väldigt söt pojke som Lucia i deras annonskampanj inför jul. Enligt de flesta en väldigt bra idé eftersom vi idag lever i ett modernt samhälle som ständigt är i utveckling.

Men så finns det vissa som gärna stannar i utvecklingen. Vissa som inte klarar av lite förändring i vardagen utan att släppa fram hatet. Det så kallade felet på den här pojken, var inte bara att han är pojke, utan att han dessutom har "fel" hudfärg. Har ni hört något så jävla dumt?

Lucia var för det första inte från Sverige. Lucia var ett helgon från Scicilien. Och om vi dessutom kollar lite på hur Luciatåg brukar se ut i Sverige så har vi en Lucia i täten följt av några tomtar, pepparkaksgubbar och en och annan gosse med strut på huvudet.

Lucia hade garanterat inga tomtar, pepparkaksgubbar eller strutgossar i sitt crew när hon hängde runt där på Sicilien. Men där är det ingen som skriker rakt ut och är upprörd över att det är orimligt.

Så varför är det då, 2016 så orimligt att en söt, oskyldig liten pojke har en ljuskrona på huvudet, bara för att han inte har samma hudfärg som du, men att din granne kan dra på sig lösskägg och lösnäsa och vara Jultomte hemma hos dig utan att det är konstigt. Kom in i matchen.

Lucia rev före sin död ut sina ögon och det hade hon troligtvis gjort igen om hon fick se hur jävla trångsynta människor är i det här landet (och andra länder).

Låt oss bara ha en stillsam och skön Jul utan en massa ilska. Ska vi sikta på det till nästa år då? Bra.

God Jul

Tobbe Ström
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (59)
Kopiera länk
Dela