Ulric Jansson svarar Johan Esk.
1 av 3
Ulric Jansson svarar Johan Esk. - Foto: Privat/Marcio Jose Sanchez
Colin Kaepernick.
2 av 3
Colin Kaepernick. - Foto: Marcio Jose Sanchez
Ulric Jansson.
3 av 3
Ulric Jansson. - Foto: Privat

Ulric Jansson: Uttala dig inte om saker du inte förstår, Johan Esk

Ulric Jansson: Att så ensidigt beskriva ett historiskt skeende i både idrottens och USA:s historia är pinsamt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Söndagens sportledare av Johan Esk visar hur det kan gå när en vit, priviligierad makthavare tror sig kunna tolka komplexa skeenden utanför sitt eget kunskapsområde.

Det blir ett kraftigt självmål.

Idrott och politik hör ihop. Helt enkelt därför att idrotten blivit en så integrerad del av vårt samhälle att den inte längre kan hålla sig fri från politiken. Frågan är om den någonsin har kunnat det.

Colin Kaepernick är en svart quarterback i den amerikanska proffsligan NFL. Ett NFL som varje år får enorma summor i sponsring från landets militärmakt för att föra ut ett patriotiskt budskap i samband med matcherna. Som ett led i detta tvingas numera spelarna ställa upp på plan vid sjungandet av nationalsången.

Kaepernick, en svart man som adopterades av en helvit familj, har under lång tid brottats med sin syn på den egna nationen. En nation bokstavligen byggd delvis av förfäder till honom själv som var slavar. Människor som du och jag som behandlades som boskap. Som såldes, köptes, avlades som boskap.

En nation som dessutom stals från de som bebott landet i tusentals år. En nation där klyftorna mellan rika och fattiga blir allt större och dessutom allt oftare förklaras i termer av fysiska och psykiska kvalitéer de med makt och förutsättningar. En nation där svarta och vita fortfarande behandlas olika genom hela livet och där det dessutom har blivit allt fler fall av rena avrättningar av svarta män av en poliskår genomsyrad av en rasistisk bild av unga, svarta män som livsfarliga oavsett hur de beter sig.

Detta ledde till att Colin Kaepernick betämde sig för att sätta ljuset på dessa orättvisor genom att vägra stå under nationalsången. Efter att ha suttit på bänken vid ett par tillfällen bestämde han sig för att gå ner på ett knä istället.

Han är långt ifrån den första som gjort detta men eftersom NFL är en otroligt populär sport som årligen går med nästan $12 miljarder i vinst(!) fick hans aktion omedelbart landsomspännande uppmärksamhet.

Så här långt är nog jag och Johan Esk överens men sedan blir det snabbt knasigt för Johan.

Även om han pratar om att Kapernick inte bara blir hatad, vilket han verkligen blir, missar Johan Esk helt att Kaepernick snabbt får ett enormt stöd från människor som delar han syn på USA. Hans tröja har varit den bäst säljande från dagen efter hans första aktion tills idag. Han har också fått med sig spelare i otaliga lag på alla nivåer i sin protest och ett stort antal militärer har tom sagt att de stödjer honom trots att många försökt kasta skit på honom för att han hånar och misskrediterar USAs trupper.

Men det blir värre.

När Colin Kaepernick ska spela mot Miami Dolphins konfronteras han av kolumnisten Armando Salguero som undrar hur han kan ha en tröja med Malcolm X och Fidel Castro på.

Det Johan Esk inte verkar veta om(?) är att betydande delar av den stora gruppen exilkubaner som finns i Miami tillhör de högerradikala grupper som stöttade Batistas diktatur eftersom de tjänade på det.

Att dessa människor hatar Castro är naturligtvis inte så konstigt men nog borde Esk ha blivit lite misstänksam när kolumnisten beskrev Castro som en av "1900-talets värsta förtryckare" då mannen som Castro störtade Fulgencio Batista av President Kennedy kallades ’den grymmaste diktatorn i Amerikas blodiga historia’. En man som stöttades av Armando Salgueros familj.

Vad det gäller Fidel Castro så var han självklart en diktator, han har förtryckt, fängslat och dödat människor på grund av sexuell läggning eller öppen kritik och bör naturligtvis inte hyllas. Frågan som bör ställas är istället om Kaepernick överhuvudtaget hyllade honom?

Dessutom är det både okunnigt, historielöst och drypande av vitt privilegium att inte låtsas om som om Castro inte ses som en folkhjälte av stora delar av den svarta befolkningen i USA samt stora delar av Sydamerikas och Afrikas fattiga och förtryckta folkmassor.

Kaepernicks ställningstagande har av LeBron James beskrivits som det viktigaste en svart idrottsman har gjort sedan Muhammad Ali. Att Johan Esk blundar för detta och tar parti med högerradikala krafter är i bästa fall ett utfall av dålig research, i värsta fall ett ställningstagande för Batistas diktaturvälde på Kuba.

Att så ensidigt beskriva ett historiskt skeende i både idrottens och USA:s historia är pinsamt, inte bara för Johan Esk utan även Dagens Nyheter.

Ulric Jansson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.