Leo Gerdén är PK. Det är inte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
1 av 3
Leo Gerdén är PK. Det är inte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. - Foto: Totte Löfström/TT
2 av 3
- Foto: Totte Löfström
3 av 3
- Foto: BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån

PK-maffians barnsoldat i godhetens tjänst: "Därför är jag PK"

Leo Gerdén: "Jag kommer fortsatt vara en del av PK-maffian. Jag kommer skriva en och hen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett av de vanligaste skällsorden inom svenska politik är att kalla någon ”PK”. Det används mot vad motståndarna kallar ”eliten” eller ”etablissemanget”. Ett etablissemang där du inte får uttrycka dig hur som helst. Och det stämmer helt och hållet, du får inte säga vad du vill om andra människor

Det är enligt mig en självklarhet att alla åsikter inte ska uttryckas. De ska inte uttryckas på nätet, vid middagsbordet och framförallt inte i de politiska samtalen. Åsikter och uttalanden som förminskar människor ska vi aldrig acceptera. Det ska vi i PK-maffian se till.

Att vi tillhör en ”PK-maffia” eller ”PK-elit” används som motargument när vi reagerar och säger emot generaliserande, kränkande och förminskande uttalanden. Det är väldigt grundläggande att vi har en samhällsdebatt som är inkluderande för alla, oavsett religion, sexuell läggning, utseende, kön, hudfärg, etnicitet, eller vad som helst.

”FÅR MAN INTE SÄGA VAD MAN VILL LÄNGRE I JÄVLA PK-SVERIGE!! VARFÖR INTE BARA DÖDA HELA PK-MAFFIAN?!”

Så brukar många kommentarer lyda. Och du har helt rätt! Du får inte säga vad du vill i Sverige. Yttrandefriheten gäller så länge du inte kränker någon annan. Allt annat får du säga. Jag håller däremot med om att det är ytterst viktigt att vi vågar diskutera alla frågor, även frågor som inte anses ”fina” eller ”viktigare”, men vi ska aldrig göra det på rasisternas villkor.

”PK” borde inte uppfattas som ett skällsord. Det borde vara något eftersträvansvärt. Ett samhällsklimat där alla kan känna sig involverade och ingen grupp åsidosätts. Politiken borde vara ett föredöme gentemot resten av samhället. När någon gör ett uttalande som kan uppfattas som kränkande eller förminskande, ska vi alltid ställa oss på den utsattes sida och våga säga ifrån

Jag kommer fortsatt vara en del av PK-maffian. Jag kommer skriva ”en” och ”hen”. Jag kommer göra allt jag kan för att inkludera icke-binära och transpersoner i mina texter och undvika att endast skriva ”båda könen” eller endast ”flickor och pojkar”. Jag kommer aldrig kalla någon för ”hora”, ”kuksugare” eller ”feministfitta”. Jag kommer göra allt jag kan för att inte kränka någon i det jag säger och skriver.

Leo Gerdén,
PK-maffians barnsoldat i godhetens tjänst

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du PK?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.