Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom: Därför är det så viktigt att vi inför flygskatt

NTB scanpix/NTB scanpix

NTB scanpix

NTB scanpix

Debatt | 10/12/2016 12:02

Debattörerna: Till skillnad från andra skatter finns det stark folklig opinion för införande av flygskatt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan presenterade regeringens utredning "Skatt på flygresor" ett betänkande med en slutsats som var positiv till att även flyget ska beskattas för sina utsläpp.

Till skillnad från bilen är flyget idag obeskattat. Den ensamstående föräldern på landsbygden betalar sina utsläppskostnader vid pumpen. Men samtidigt kan rika stockholmare ta affärsflyget till hela kontinenten och helt slippa kompensera för den skada på vår planet som orsakas. Vi vill ha rättvis klimatpolitk - då kan vi inte blunda för vissa sorters utsläpp.

En nyligen gjord studie från Chalmers visade att flyget står för en lika stor miljöpåverkan som all bilkörning. För att uppnå de klimatmål som Sverige både globalt och nationellt antagit är det därför nödvändigt att börja beskatta även flyget. Därför säger vi ja till flygskatt.

Vi skulle hellre se en beskattning av bränslet snarare än flygresan i sig, men på grund av EU-regler är detta omöjligt. Tills det är möjligt att beskatta bränslet, alltså de direkta utsläppen, är den flygskatt som nu presenteras ett bra, och nödvändigt, alternativ.

Till skillnad från andra skatter finns det stark folklig opinion för införande av flygskatt - enligt en ny Sifoundersökning är mer än 70 procent av svenska folket för införandet av en flygskatt. En majoritet av samtliga partiers väljare är positiva till skatten, och flera borgerliga debattörer ställt sig positiva till förslaget.

Med andra ord är frågan om ett införande av flygskatt inte bara något som förespråkas i hipsterkvarteren kring Södermalm. Det är en förändring som alla typer av medborgare vill se.

Som miljöpartister är vi glada över att konkreta politiska förslag som leder till minskad klimatpåverkan också får uppbackning från allmänheten. Den gröna rörelsen har i många år kämpat för att flygets negativa externaliteter också ska straffas ekonomiskt. Nu ser vi att detta också har en reell chans att bli till verklighet med flygskatten. Det är ett svek mot både klimatet och rättvisan att en majoritet av riksdagens partier motsätter sig skatten.

För att tydligt kanalisera uppslutningen i denna fråga har Grön Ungdom i Stockholmsregionen tagit initiativ till demonstrationen "JA till flygskatt" nu på söndag klockan 13.00 på Mynttorget precis utanför riksdagen.

Tillsammans med civilsamhällsaktörer och allmänheten vill vi nu visa landets beslutsfattare på den breda uppslutning kring frågan som finns. Alla är välkomna att visa sitt stöd för en rättvis, demokratisk och innovationsfrämjande klimatpolitik. Det är verkligen dags för det.

Tiemon Okojevoh,
Styrelseledamot Grön Ungdom Stockholmsregionen

Hedda Berkesand,
Språkrör Grön Ungdom Stockholmsregionen

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom

Tor Persson,
Initiativtagare JA till flygskatt och medlem Grön Ungdom

Håller du med?