Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi måste sluta dalta med hedersvåldet

- 11/12/2016, 12:43
Felix Byström.

Felix Byström.

Privat

Ungsvenskarna: Hederskulturen fortgår inte på grund av okunnighet. De människor som utövar hedersvåldet vet mycket väl att det inte är tillåtet i Sverige.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I torsdags dömdes två bröder till två respektive tre månaders fängelse efter att ha hotat och misshandlat sin lillasyster samt tvingat henne att bära slöja. Flickan sattes i sin tur i skyddat boende. Snart släpps bröderna ut medan flickan tvingas leva i osäkerhet resten av livet. När blev vi ett land av mesar som inte vågar stå upp för de utsatta?

I domen från Lunds tingsrätt går det att läsa att familjen har bott i Sverige i ett fåtal år. Den unga flickan säger i rätten att hon vill vara fri, lära känna vänner. Att hon själv vill kunna välja vilka kläder hon ska ha på sig och om hon ska bära smink eller inte.

Friheter som de flesta av oss ser som självklarheter.

De övriga i familjen, hennes mor och hennes två bröder, är strikt religiösa och kräver att hon ska bära slöja i och utanför hemmet. Att hon inte får skaffa vänner, och att hon absolut inte får prata med pojkar. Med våld tar de hennes telefon för att se vilka hon pratar med, det utdelas sparkar och slag mot henne när hon ligger på golvet. Bröderna och modern går sedan in i ett annat rum och pratar om att gifta bort henne ”snarast möjligt”. I panik skickar hon sms till sin kurator som då kontaktar polisen.

Det här är den hederskultur som vänstern förminskar. Det här är flickan vars existens ni förnekar när ni påstår att slöjan är ett frivilligt klädesplagg. För att inte tala om den obehagliga känsla som måste uppstå hos henne när hon dagligen blir förtryckt och sedan ser svenska kändisar och opinionsbildare försvara förtrycket med ett hijabupprop.

Men det mest upprörande är att när hederskulturen väl visar sitt fula ansikte så är vår lösning att dela ut en smäll på fingrarna istället för ett kännbart straff. Hederskulturen fortgår inte på grund av okunnighet. De människor som utövar hedersvåldet vet mycket väl att det inte är tillåtet i Sverige.

Modern fick i det här fallet böter, bröderna fick fängelse i två respektive tre månader. Förväntar vi oss att straffet kommer leda till att dessa människor överger denna oacceptabla kultur? Knappast. Vill vi förhindra att unga flickor blir förtryckta, misshandlade eller mördade för att de vill ta del av sina berättigade rättigheter måste vi bemöta de destruktiva krafterna för vad de verkligen är: Ett av de största hoten mot vårt samhälle.

Det första steget är att skärpa lagstiftningen mot hedersvåld. Straffet ska inte bara vara lite besvärligt för gärningsmännen, det ska vara så pass avskräckande att man avstår från att terrorisera och misshandla en familjemedlem. I det här fallet skulle det rimliga vara att samtliga gärningsmän får sina permanenta uppehållstillstånd indragna och utvisas.

Vidare behöver vi arbeta för att sprida svenska värderingar och svensk kultur i våra utsatta områden. Det måste bli tydligt att hela Sverige tillhör Sverige, samt vad det innebär att tillhöra Sverige i frågan om rättigheter och skyldigheter.

Det svenska parallellsamhället växer fram för att vi tillåter det. Vi måste ge stöd till de som bryter sig loss från de importerade patriarkala krafterna. Det gör vi genom att konstatera att i Sverige så lämnas hederskulturen vid gränsen, vägrar du anpassa dig har du ingen rätt att vistas här.

Felix Byström,
Vice talesperson, Ungsvenskarna