Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jennifer, 27: Jag bakar lussebullar på min bröstmjölk – här är receptet

- 14/12/2016, 10:33
Jennifer Barmer berättar om sina lussebullar på bröstmjölk.
1 av 3

Jennifer Barmer berättar om sina lussebullar på bröstmjölk.

Privat/TT NYHETSBYRÅN

Jennifer Barmer.
2 av 3

Jennifer Barmer.

Privat

"Vissa tyckte att det var ofräscht och äckligt".
3 av 3

"Vissa tyckte att det var ofräscht och äckligt".

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Människor dricker komjölk varje dag utan att att tycka något mer om det än att det smakar gott.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När min man föreslog att vi skulle använda min överskottsmjölk till bakning istället för att låta den gå till spillo kände jag mig instinktivt mycket tveksam. Tankar som ”konstigt” och till och med ”perverst” ploppade upp i bakhuvudet.

Det tog ett tag innan jag förstod att jag inte hade reagerat instinktivt, utan snarare så som jag förväntades reagera.

Jag anser mig vara en öppensinnad och fördomsfri person som inte har problem med att amma i offentliga miljöer, talar positivt om amning samt arbetar mot skambeläggningen som finns kring det. Ändå hade jag en känsla av att något som kom ur min egen kropp, det som jag när mitt fantastiska lilla barn med, skulle vara äckligt.

Jag hade givetvis fel. Varken jag eller någon annan person är äcklig. Inte heller är min mjölk det.

Nu närmade det sig Lucia och på Lucia ska det ätas lussebullar.

Det är en regel och regler är till för att följas.

Jag sparade allt spill under en hel dag och fick ihop en halv liter gratis, närproducerad, ekologisk mjölk. Vilket räcker till en hel del goda bullar.

När de var färdiga tog jag som vanligt en bild och lade upp på bloggen och sociala medier för att sprida kunskapen om vegansk bakning och matlagning samt för att få andra att reflektera så som jag gjort kring amning och bröstmjölk.

Responsen var enorm. Både positiv och negativ.

Vissa tyckte att det var ofräscht och äckligt. Då kan en ställa motfrågan: på vilket sätt är det äckligt? Människor dricker komjölk varje dag utan att att tycka något mer om det än att det smakar gott.

Jag tror snarare att det handlar om samma mekanismer som får oss att tycka illa om saker som är främmande och annorlunda.

Vidare visade det sig att det är vanligare än vad en tror att mammor som ammar använder sig av bröstmjölken till en slurk i kaffet på morgonen när kylen ekar tomt.

Det var tydligen även vanligt förr, innan det överflöd många av oss lever i idag att de såg vilken resurs bröstmjölk var för att föda både liten som stor.

Även om responen både från privatpersoner och media har varit överväldigande och jag egentligen inte har tid att skriva debattinlägg eller medverka i TV när jag har ett spädbarn hemma är det väl värt det om jag kan hjälpa till att bryta tabun kring amning och bröstmjölk och kanske göra det lite mindre obekvämt för någon kvinna att amma sitt barn offentligt.

Som tack för att ni läser, reflekterar och debatterar bjuder jag på mitt recept på 2016 års version på Lussebullar.

Ingredienser:

50 gram jäst

5 dl bröstmjölk (Havregrädde om du inte ammar)

1 dl socker

1 g saffran

200 gram rumstempererat veganskt margarin

1 tsk salt

13 dl vetemjöl special

Fyllning:

200 g margarin

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

150 g mandelmassa

Gör så här:

Mortla saffran med en sockerbit och låt ligga i en matsked sprit (jag använder vaniljextrakt).

Smula jästen i en skål.

Hetta upp mjölken till 37 grader, häll över jästen och rör om.

Tillsätt saffransröran, socker, margarin och salt. Rör om.

Tillsätt mjölet i omgångar och knåda 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa i 40 minuter.

Under tiden som degen jäser passar du på att röra ihop fyllningen som består av margarin, florsocker och vaniljsocker.

När degen är jäst stjälper du upp den på ett lätt mjölat bakbord.

Kavla ut degen till en 5 mm tjock rektangel.

Bred på fyllningen och riv på mandelmassa.

Forma bullen till önskvärd form. Låt dina numera normfria fantasier flöda.

Låt bullarna jäsa i ca 35 minuter.

Grädda sedan på 225 grader i 6-8 minuter.

När bullarna är klara penslar du dem med en blandning av 4 msk sirap med några droppar vatten i.

Låt er väl smaka.

Jennifer Barmer