Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LO använder Trump-retorik om att invandrare tar våra jobb – det är sjukt

- 15/12/2016, 12:52
1 av 3

Privat/TT/TT

Joar Forssell ordförande Liberala Ungdomsförbundet.
2 av 3

Joar Forssell ordförande Liberala Ungdomsförbundet.

Dennis Lindbom

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

LUF: LO Trumpifierar debatten och sätter sig i samma båt som Sverigedemokraterna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag den femtonde december 2016 tar Socialdemokratins ena ben ännu ett kliv ner i den främlingsfientliga dyngan, ” Sverige måste återgå till en reglerad invandringspolitik”. LO legitimerar och sprider i artikeln en farlig retorik och myten att “invandrare tar jobb”.

Socialdemokratins andra ben fortsätter samtidigt klafsandet på sin Facebooksida: “Facket stoppas idag från att försvara svenska kollektivavtal när utländska arbetsgivare bryter mot dem. Detta vill regeringen stoppa!” Det handlar förstås om Lex Laval, den praxis som följde på en dom från Europadomstolen som gjorde gällande att arbetare visst får jobba i Sverige. En EU-dom Socialdemokraterna just nu tycks göra allt i sin makt att bryta.

Vi tror, precis som bland annat svenskans ledarsida idag, att detta handlar mindre om arbetarna och mer om att LO vill ha valuta för de miljoner de pumpat in i Socialdemokraternas valkampanjer. Men detta är redan sagt, så därför ska vi bemöta LO med liberal politik:

1. Öka antalet jobb

Svenska jobb är inte begränsade till en fast mängd “jobb” som andra kan “ta”. Ju fler som arbetar och konsumerar desto fler nya jobba skapas också. Ta bort kravet på arbetstillstånd och låt fler bygga arbetsmarknaden starkare.

2. Låt fler arbeta i Sverige

Generellt och överallt. LO hävdar i sin debattartikel att svenskar står utan jobb – det stämmer. Men inte i de branscher där arbetskraftsinvandringen behövs som mest. Framförallt i byggsektorn men också i den högt specialiserade arbetskraften såsom it-ingenjörer och läkare.

3. Låt inte facket reglera invandringen

Solidaritet innebär inte att facket ska ges vetorätt i frågan om vilka som ska få befinna sig i Sverige. Facket är nämligen inte neutrala i denna fråga. Facken kommer alltid tjäna på att hålla antalet människor i arbete så lågt som möjligt.

4. Sluta göra upp med Sverigedemokraterna

Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna och med Sossarna i spetsen kommer oavsett hur mycket de än försöker, inte kunna bryta Lex Laval. Regeringen kan inte ändra på beslut fattade i europadomstolen. Därför är deras signaler nu, om att de ska “göra upp” med Lex Laval, i bästa fall riktigt korkat, i sämsta fall ren och skär populism.

5. Solidaritet på riktigt

Den största klyftan finns mellan de som arbetar och de som LO vill stänga utanför arbetsmarknad. Fri rörlighet är en princip som är långt mer solidarisk än att vilja stänga gränserna för de som vill arbeta här. Det är helt avgörande att Sverige förblir ett öppet land och öppnar för att människor kan komma hit, försörja sig och skapa ett liv.

Sverige står inför ett vägval. Vill vi fortsätta stänga gränserna och låta ett särintresse, som LO, bestämma vilka som förtjänar att vara här (det vill säga bara svenskar)?

LO avslutar sin debattartikel med: “Över hela världen växer nu högerpopulism, främlingsfientlighet och osund nationalism.”, sjukt tycker vi, eftersom LO själva nu både Trumpifierar debatten och sätter sig i samma båt som Sverigedemokraterna när det kommer till att göra det svårare och jävligare att kunna invandra till vårt land.

Joar Forssell,
Ordförande Liberala ungdomsförbunde
/
Luf
/
LO