Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Årets svensk" har delat rasistisk smörja

- 16/12/2016, 15:17
Mattias Beruk Järvi skriver om 2016 och Amineh Kakabaveh.
1 av 3

Mattias Beruk Järvi skriver om 2016 och Amineh Kakabaveh.

David Lagerlöf/SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Amineh Kakabaveh.
2 av 3

Amineh Kakabaveh.

SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Mattias Beruk Järvi.
3 av 3

Mattias Beruk Järvi.

David Lagerlöf

Debattören: Mattias Beruk Järvi skriver om utnämningen av Amineh Kakabaveh (V) till årets svensk

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har alltid sett att livet går i cykler, för många som vill bryta dåliga vanor vittnar om hur svårt det är att bryta sig ur sina dåliga vanor.

Vanans makt har en stark inverkan på oss människor och att bryta sig ur dåliga mönster kräver en stark karaktär, god insikt och en stor portion ödmjukhet.

Amineh Kakabaveh (V) blev igår utsedd till årets svensk med följande motivering av tidningen Fokus: “Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter”.

Amineh är en omtyckt och mycket respekterad kvinna som gjort en beundransvärd insats för att belysa hedersförtrycket i Sverige. Men hon har också stått för en av de av de mest omdiskuterade händelserna detta år då hon delade en video av Nordisk Ungdom som innehöll afrofobiska och islamofobiska inslag, som hon trodde kom från SVT.

Amineh har efter detta bett om ursäkt för att hon delat videoklippet, men hon tog inte till en början avstånd från innehållet i filmen som hon ansåg vara sant. Så här skrev hon på sin Facebooksida: “Jag tog bort klippet inte pga av innehållet eftersom det stämmer och denna verklighet råder i landets förorter”

Ovanstående citat har tagits bort och Amineh har kommit med några halvhjärtade ursäkter till de grupper hon utsatt för rasism.

Afrosvenskar är en av de mest utsatt grupperna i det svenska samhället och en stor del av denna grupp består av somalier. Den rasism som afrosvenskar utsätts för kallas afrofobi, som är “fientlighet mot människor som har sitt ursprung i subsahariska Afrika”

Det är flera som sett den video Amineh delade och flera av oss blev fysiskt illamående, arga, av all denna propaganda som fanns i denna video. Att en sådan propaganda skulle publiceras av SVT, är för flesta av oss källkritiska individer helt osannolikt.

Vi som kämpar för alla människors lika värde vill se en utveckling, ett framsteg att vi är på väg i rätt riktning i kampen mot rasism och afrofobi. Men 2016 var ett bakslag för det humana och varma samhälle vi kämpar för, där rasismen normaliserats allt mer och nazister tagit en allt större plats på våra gator och torg.

Livet går i cykler men för oss som kämpar för ett humanare samhälle, kändes 2016 som en långvargavinter.

Mattias Beruk Järvi