Isaac Bachman skriver om Israel/Palestina-konflikten.
1 av 2
Isaac Bachman skriver om Israel/Palestina-konflikten. - Foto: Privat/TT
"Fatah och den Palestinska myndigheten sprider antisemitisk propaganda och uppviglar till våld".
2 av 2
"Fatah och den Palestinska myndigheten sprider antisemitisk propaganda och uppviglar till våld". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Israels ambassadör: Palestina har nu en terrorist i sin högsta ledning

Isaac Bachman: Sverige får inte blunda för det palestinska judehatet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tidigare i veckan (5 december 2016) under Fatahkongressen valdes Marwan Barghouti till den högsta posten inom centralkommittén för Fatah, det styrande palestinska partiet som också leder den Palestinska myndigheten.

Barghouti är ledare för en terrororganisation som har understött och genomfört terrorattacker då dussintals oskyldiga israeler dödats och skadats. Barghouti har själv erkänt sina brott och dömdes i en israelisk domstol till fem livstidsdomar år 2002.

Under samma konferens sände den Palestinska myndighetens TV kanal 11 gånger på 6 dagar en sång som hyllar Fatahs terror och morden på israeler. Fatahs sång betonar att deras ”ed” är att förgöra Israel genom våld, terror och dödande:

”Skär upp fiendens bröst, skär upp det”.

Vad är det då för budskap Fatah och partiets ordförande Mahmoud Abbas egentligen sänder genom sådana medvetna handlingar?

Genom att rösta fram Barghouti till en ledande position inom partiet fortsätter Fatah därmed den kampanj för att främja terrorism mot judar som pågått under många årtionden.

Fatah och den Palestinska myndigheten sprider antisemitisk propaganda och uppviglar till våld genom alla de många kanaler som står till deras förfogande. Palestinska myndigheten uppkallar skolor, gator och torg efter palestinska terrorister.

Ju fler judar man dödar desto fler offentliga plaster får man uppkallade efter sig. Barnprogram i de kanaler som kontrolleras av den Palestinska myndigheten uppmuntrar barn till att hata och instruerar dem hur de skall döda judar. Ju fler offer en förövare har på sitt samvete, ju större ’stjärnstatus’ får denne i den palestinska offentligheten.

Berömmelse och offentlig uppskattning är dock inte de enda belöningar som väntar en palestinsk terrorist. Också ansenliga penningsummor betalas ut som ersättning och uppmuntran - ju fler israeliska dödsoffer, desto större summa.

En palestinsk terrorist tjänar ungefär fyra gånger mer än genomsnittet i det palestinska samhället. Palestinska myndighetens egen budget visar att cirka 2,7 miljarder kronor årligen används till att betala löner till dömda eller frisläppta palestinska terrorister. Dessa löner står för ungefär en tredjedel av allt bistånd som årligen skänks till den Palestinska myndigheten.

Många länder i västvärlden, med Sverige som ett framträdande exempel, skyller vanligen palestiniernas hat mot Israel på ”ockupationen”. Denna förenklade tanke saknar helt historisk grund, då en mängd arabiska och palestinska terrorattacker riktades mot judar långt innan någon form av ’ockupation’ och i själva verket redan decennier innan den moderna staten Israel ens utropats.

’Ockupationen’ är i alla händelser inte orsaken till konflikten, utan ett resultat av denna och det kompromisslösa hatet mot den judiska staten. Sedan Israel utropades 1948 har dess arabiska grannländer försökt utplåna landet gång på gång.

1967 blev Israel återigen attackerat av 5 arabiska arméer men lyckades ändå mirakulöst att försvara sig självt och överleva kriget. I sin kamp för att uppnå gränser möjliga att försvara kom Israel att kontrollera Västbanken och Gazaremsan. ”Ockupationen” är alltså inte ett uttryck för expansionspolitik utan resultatet av påtvingat självförsvar.

Så länge som Sverige och andra västerländska stater fortsätter att förbise den verkliga bakgrunden till konflikten liksom det palestinska judehatet och terrorismen kommer freden att förbli avlägsen.

Det är dags för Sverige att använda sitt inflytande som en av de största biståndsgivarna till palestinierna för att offentligt och kraftfullt kräva att det palestinska ledarskapet upphör att sprida antisemitisk propaganda samt slutar att uppmuntra till terrorism och bistå terrorister med finansiell hjälp.

Så länge de västerländska demokratierna inte förmår kräva detta av det palestinska ledarskapet kommer säkerligen ännu en generation att tragiskt nog indoktrineras med hat, antisemitism och våld.

Isaac Bachman,
Israels ambassadör i Sverige

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.