1 av 2
- Foto: Totte Löfström/Privat
2 av 2
- Foto: Totte Löfström

Leo, 14: Utan invandring stannar Sverige – det borde LO förstå

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

Debattören: Om vi ska behålla välfärdsstaten krävs invandring. LO:s invandringskritik är obefogad, osaklig och kortsiktig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, på DN debatt om att Sverige måste ”återgå till en reglerad invandring” och att ”invandrare tar våra jobb”. Facket visar återigen upp sitt rätta ansikte.

Sveriges migrationspolitisk ligger på EU:s botten. Det är bara ett fåtal andra länder i Europa som har en så restriktiv migrationspolitik som Sverige. Människor som har flytt med sina barn från krig och misär, satt sig på en överbelastad gummibåt över medelhavet och tagit sig över taggtrådsstängsel, avvisas vid gränsen och får ingen möjlighet att söka asyl om de inte har med sig ett pass. Något som för många är en omöjlighet. Av det enkla skälet att det råder krig, eller krigstillstånd, i det land de kommer ifrån. Sverige har förlorat rätten att kalla sig en humanitär stormakt

Men facket och LO har alltid varit invandringskritiska. Liberalismen är den ideologi som alltid har stått upp för allas lika värde, asylrätten och öppna gränser. Desto längre ut åt höger eller vänster, desto mer invandringskritisk blir politiken. Vänstern gör det för de svenska vita arbetarna, och högern gör det för att bevara den gamla kulturen. Det var facket som skrek ”go home” till utländska arbetare.

Socialdemokraterna har en lång tradition av att ha LO:s ordförande i verkställande utskottet, vilket är Socialdemokraternas innersta kärna. LO var självklart en pådrivande kraft för att stänga gränser och skärpa migrationspolitiken. Nu vill de gå ännu längre. Det finns många likheter mellan LO och SD beträffande deras inhumana migrationspolitik.

Utan invandring stannar Sverige. Nästan hälften av alla taxichaufförer är födda utomlands. Nästan en tredjedel av alla läkare och en fjärdedel av alla tandläkare är invandrare. Flera av dessa är bristyrken i Sverige och invandringen är viktig för nyrekryteringen i bl.a. välfärden.

Just nu tar vi emot ungefär 2000 asylsökande per månad, och då kommer långt ifrån alla att beviljas asyl. Om de tillfälliga asyllagarna skulle permanentas och Sverige ligga kvar på dessa låga nivåer, kommer vi ha svårt att lösa personalbristen inom sjukvården, öka befolkningen, och därmed tillväxten.

Arbetskraftsinvandringen är inte problemet, det berikar Sverige. Problemet är att vi inte använder oss av den. Det krävs en individanpassad utbildning för att kunna komplettera en eventuell tidigare utbildning för att kunna arbeta inom sitt yrke i Sverige.

Den retorik som LO använder sig av är skrämmande lik högerpopulisternas. Donald Trump byggde upp hela sin valkampanj på att beskylla invandrare för att ”ta alla jobb”. Självklart stämmer det inte. Det skulle i så fall innebära att länder med hög befolkning också har hög arbetslöshet. Desto fler människor som bor i vårt land, desto fler jobb skapas på sikt.

Om vi ska behålla välfärdsstaten krävs invandring. LO:s invandringskritik är obefogad, osaklig och kortsiktig. Att minska invandringen, och speciellt arbetskraftsinvandringen, ytterligare från dagens låga nivåer, är förödande för den svenska välfärdsstaten, och därmed också för LO:s egna medlemmar.

Leo Gerdén

/
LO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.