Stockholm

Leo, 14: Utan invandring stannar Sverige – det borde LO förstå

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

1 av 2
. Foto: Totte Löfström/Privat
2 av 2
. Foto: Totte Löfström

Debattören: Om vi ska behålla välfärdsstaten krävs invandring. LO:s invandringskritik är obefogad, osaklig och kortsiktig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, på DN debatt om att Sverige måste ”återgå till en reglerad invandring” och att ”invandrare tar våra jobb”. Facket visar återigen upp sitt rätta ansikte.

Sveriges migrationspolitisk ligger på EU:s botten. Det är bara ett fåtal andra länder i Europa som har en så restriktiv migrationspolitik som Sverige. Människor som har flytt med sina barn från krig och misär, satt sig på en överbelastad gummibåt över medelhavet och tagit sig över taggtrådsstängsel, avvisas vid gränsen och får ingen möjlighet att söka asyl om de inte har med sig ett pass. Något som för många är en omöjlighet. Av det enkla skälet att det råder krig, eller krigstillstånd, i det land de kommer ifrån. Sverige har förlorat rätten att kalla sig en humanitär stormakt

Men facket och LO har alltid varit invandringskritiska. Liberalismen är den ideologi som alltid har stått upp för allas lika värde, asylrätten och öppna gränser. Desto längre ut åt höger eller vänster, desto mer invandringskritisk blir politiken. Vänstern gör det för de svenska vita arbetarna, och högern gör det för att bevara den gamla kulturen. Det var facket som skrek ”go home” till utländska arbetare.

Socialdemokraterna har en lång tradition av att ha LO:s ordförande i verkställande utskottet, vilket är Socialdemokraternas innersta kärna. LO var självklart en pådrivande kraft för att stänga gränser och skärpa migrationspolitiken. Nu vill de gå ännu längre. Det finns många likheter mellan LO och SD beträffande deras inhumana migrationspolitik.

Utan invandring stannar Sverige. Nästan hälften av alla taxichaufförer är födda utomlands. Nästan en tredjedel av alla läkare och en fjärdedel av alla tandläkare är invandrare. Flera av dessa är bristyrken i Sverige och invandringen är viktig för nyrekryteringen i bl.a. välfärden.

Just nu tar vi emot ungefär 2000 asylsökande per månad, och då kommer långt ifrån alla att beviljas asyl. Om de tillfälliga asyllagarna skulle permanentas och Sverige ligga kvar på dessa låga nivåer, kommer vi ha svårt att lösa personalbristen inom sjukvården, öka befolkningen, och därmed tillväxten.

Arbetskraftsinvandringen är inte problemet, det berikar Sverige. Problemet är att vi inte använder oss av den. Det krävs en individanpassad utbildning för att kunna komplettera en eventuell tidigare utbildning för att kunna arbeta inom sitt yrke i Sverige.

Den retorik som LO använder sig av är skrämmande lik högerpopulisternas. Donald Trump byggde upp hela sin valkampanj på att beskylla invandrare för att ”ta alla jobb”. Självklart stämmer det inte. Det skulle i så fall innebära att länder med hög befolkning också har hög arbetslöshet. Desto fler människor som bor i vårt land, desto fler jobb skapas på sikt.

Om vi ska behålla välfärdsstaten krävs invandring. LO:s invandringskritik är obefogad, osaklig och kortsiktig. Att minska invandringen, och speciellt arbetskraftsinvandringen, ytterligare från dagens låga nivåer, är förödande för den svenska välfärdsstaten, och därmed också för LO:s egna medlemmar.

Leo Gerdén

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.