Jag skiter i dina fyrverkerier – du förstår inte hundars lidande

- 19/12/2016, 08:53
1 av 2

Privat/Nyheter24

2 av 2

Privat

Debattören: Jag skiter i dig och ditt nöje. Jag skiter fullkomligt i vad du vill. Jag ansvarar för att skydda mina djur.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Teodor Dante Stig-Matz har bloggat om att han skiter i våra hundar, för han vill skjuta raketer på nyår. Han tycker att hundar har det så jävla chill 364 dagar om året, så det gör ingenting om de blir lite rädda på nyår.

Vad är din största rädsla? Vad skulle du säga om vi valde att utsätta dig för den en gång om året? Hundar har inte samma tidsuppfattning som oss, så de vet inte att det är nu snart som det är dags igen. Så vi kommer att utlösa din största skräck när du inte har en aning. Plötsligt kommer vi att kasta dig ut från ett berg eller skendränka dig. Vi struntar fullkomligt i om du får några skador på grund av det, precis som du struntar i vilka konsekvenser det har för människor med PTSD eller djur.

Jag har inte problem med raketer, jag har problem med människor. Människor gör saker för sitt eget nöjes skull, utan en tanke på konsekvenser hos andra. Igår satt vi i soffan, det hade varit en lång dag och båda djuren sov gott i våra famnar. Men så var det någon som tycker sig ha rätt att skjuta raketer, den 15 december, 16 dagar för tidigt. För det säljs ju redan, då måste det vara okej att skjuta dem, eller hur?

Hunden flyger upp, han vet inte vad det är för något som låter, han vet inte varifrån det kommer. Fönstren skallrar, det fortsätter i någon minut innan det tystnar och vi kan hitta hunden under ett skrivbord, längst in i ett rum bakom en stol. Katten kommer smygande fram från under soffan. Ingen av dem vet vad som hände, eller när det skall hända igen.

Varje år är det likadant, man får räkna med sex veckor av skjutande. Sex veckor av bomull i öronen och kissfläckar på golvet. Sex veckor av att få bära hunden ut, för att han är för rädd.

Sex veckor av människor som skiter i våra hundar, andra djur och sina medmänniskor. För sitt eget jävla nöjes skull.

Jag skiter i dig och ditt nöje. Jag skiter fullkomligt i vad du vill. Jag ansvarar för att skydda mina djur, och om det betyder att jag måste ta den här diskussionen varje år kommer jag att göra det.

Mitt förslag är att förbjuda försäljning och användande av raketer för privatpersoner, men att man kan göra ett större evenemang av det hela arrangerad av kommunerna och att en pyrotekniker, med utbildning och licens, skjuter ett riktigt snyggt och välorganiserat fyrverkeri vid 00-slaget.

Inte sex timmar innan, inte två veckor efteråt. Snyggt, stilrent och över efter 30 minuter, så vi kan ta en nattkiss med hunden i lugn och ro, utan att behöva få en överraskning av en full granne.

Ylva Berggren