Joakim Billtén svarar Marcus Birro.
1 av 3
Joakim Billtén svarar Marcus Birro. - Foto: Privat/Privat/TT
Joakim Billtén.
2 av 3
Joakim Billtén. - Foto: Privat
Marcus Birro.
3 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat

Du använder samma retorik som en IS-rekryterare, Marcus Birro

Debattören: Du spelar på folks innersta rädslor i syfte att framhäva dig själv. Men i vilket syfte? Vill du verkligen ha ett krig?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Marcus Birro skriver i sin text den 20:e december att “kriget är här nu”. Vilket krig Marcus? Kriget om uppmärksamhet i sociala media, kriget om att framstå som mannen med störst “ballar”, kriget om att våga vara minst PK?

För något regelrätt krig är det förstås inte tala om. Svenska barn ( ljusa som mörka) går säkert på dagis och löper ingen som helst risk att sprängas av bomber, bli kidnappade och tvångsvärvade som barnsoldater eller tvingas döda sina föräldrar för att sen bli drogade och använda som sexslavar. Är det ett sådant krig du längtar efter?

Du skriver om händelsen på Drottninggatan för sex år sedan, hur hemskt du upplevde det som skedde då. Men du såg det på TV. I en stad ganska många mil bort. Du pratar om de fruktansvärda bilder du såg på din TV-apparat i ditt varma hem i din trygga stad i ditt trygga land, det tryggaste landet i världen nästan där den islamistiska terrorn inte skördat ett enda offer.

I ditt trygga land där den högerextrema terrorn skördat desto fler. I ditt trygga land som ligger nästgårds med det land där Nordens värsta terrordåd någonsin utförts. Också av en man som tyckte att kriget mot Islam minsann var här nu.

Bilderna du ser på din TV är verklighet och närmast vardagsmat för miljontals människor runtom i Mellanöstern. Deras barn blir brända, deras hus blir sprängda i luften och deras liv slås i totala spillror. Det är alltså så att det är ingen ursäkt för dem att tycka att kriget är där, det är ingen förklaring till att en del av dessa drabbade tappar koncepten och begår hemska vedervärdiga gärningar? Men när du sitter framför din TV och ser saker hända långt långt bort från där du är, då ska det minsann krigas?

Kan du inte se ditt eget hyckleri? Du använder dig av samma retorik som rekryterare till t.e.x ISIS gör. Du vänder människor mot varandra, mörklägger alla eventuella förklaringar och sen säger du att du är en rakryggad sanningssägare. Du spelar på folks innersta rädslor i syfte att framhäva dig själv. Men i vilket syfte? Vill du verkligen ha ett krig?

Jag vill be dig tänka på produkten av din text. Vad är det du vill åstadkomma, vill du att vi vanliga svenskar ska hysa mer agg mot människor med muslimska influenser, vill du att högerextremismen ska växa sig ännu starkare hos arbetarklassen? Vad är det du vill åstadkomma? Ta dig en funderare på detta och återkom gärna till mig och dina läsare.

Joakim Billtén

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.