1 av 4
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: Jens Meyer
4 av 4
- Foto: Privat

Till politikerna: Förbjud fyrverkerier – för hundarnas skull

Djurens Rätt: "Vi ber politikerna i Sveriges riksdag att låta detta bli det sista nyåret med fri användning av fyrverkerier".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och enligt egen utsago Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ henne på Twitter: @CamillaBjorkbom

Ett nytt år står för dörren och det finns goda skäl att skippa fyrverkerierna av omtanke om djuren, både de tama och de vilda. Börja inte det nya året med att skrämma andra.

Det är inte bara hundar som skräms så illa av fyrverkerier att de kanske aldrig helt återhämtar sig. Hästar skräms också svårt och kan fly i panik. Kanske kommer de aldrig hem levandes igen. Katter, kaniner, marsvin och andra mindre djur i hemmet kan även de fara illa. För att inte tala om alla de vilda djur som chockas, flyr i panik eller gömmer sig i dödsångest. Svenska Kennelklubben uppskattar att så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier.

En kommun som inte vill börja det nya året med att skrämma andra är Arvika. Här om veckan tog Arvika kommun ställning fördjuren genom att inte arrangera något kommunalt fyrverkeri i år. Arvika avråder dessutom invånarna från privata fyrverkerier. Det är svårt för kommuner att förbjuda fyrverkerier. Mörbylånga och Vännäs har försökt men i båda fallen revs besluten upp i i högre instans.

Det en del kommuner istället har gjort för att skydda djur och miljö är att införa begränsningar för användandet av fyrverkerier till särskilda dagar och tider, till exempel mellan kl.18.00 och 02.00 eller till ett par timmar runt tolvslaget. En kreativ lösning som Nyköpings kommun infört är att de erbjuder nyårspromenader istället för nyårsfyrverkerier av hänsyn till fyrverkeriernas påverkan på djur och miljö.

Nyligen meddelade byggkedjan Bauhaus att de slutar sälja fyrverkerier. Fyrverkerier säljs inte heller hos till exempel City Gross, Coop, Ica Maxi, Coop, Willys eller Hemköp. Hotell och slott som Clarion Hotel Arlanda Airport, Connect Hotel Skavsta, Quality Hotel Frösö Park och Häringe Slott tar emot gäster med djur som far illa av fyrverkerier och erbjuder dem en fyrverkerifri miljö.

Sveriges granne Finland har betydligt mer restriktiv lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Där är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om inte särskilt tillstånd har sökts.

Vi tycker att det är svårt att se argument för dagens fria användning av fyrverkerier och vill ha en lagändring så att enbart stat, kommuner, föreningar eller klubbar tillåts att anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser. Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner ska förbjudas.

Vi ber politikerna i Sveriges riksdag att låta detta bli det sista nyåret med fri användning av fyrverkerier.

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande,
Djurens Rätt

--

Skriv på Djurens Rätts upprop mot fyrverkerier här: djurensratt.se/fyrverkerier-och-smallare-skadar-djur

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde fyrverkerier förbjudas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.