Johan Svensk (MP) till vänster. Jimmie Åkesson (SD) till höger.
1 av 3
Johan Svensk (MP) till vänster. Jimmie Åkesson (SD) till höger. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery/TT

Sanningen är irrelevant – trollen är för upptagna med att förfasas

Johan Svensk: "Så vinner man en debatt i sociala media. Så vinner man ett val i USA. Så vinner man kanske en lagändring i Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Högsta Domstolen beslutade i fredags att inte tillåta medicinsk åldersbestämning på en misstänkt brottsling.

Trollen i sociala media står beredda. Dag som natt. Drevet kommer nu starta på alla cylindrar. Rubrikerna blir nattsvarta. Invandrare kan slippa straff genom att ljuga om sin ålder. Samhällskollaps!

Jag och mina likar, som dristar sig till att mana till sans, hånas och skrattas ut. En och annan föreslår tjära och fjädrar.

Anledningen är att frågan är så het. Så het att drevet inte kan vänta på att få klarhet i sakfrågan.

Sakfrågan är enkel.

Kroppsbesiktning får göras på den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa om syftet är "att utröna omständigheter som kan vara av betydelse för utredning om brottet".

Kan den misstänktes ålder ingå i uttrycket ”utredning av brottet”? Nej, men ålder är viktig för påföljden. Alltså viktigt för att ge rätt straff.

Syftet med en kroppsbesiktning av en skäligen misstänkt är att hitta spår som kan leda till att det blir klarlagt vem som har begått brottet.

Det är logiskt. Ta det aktuella fallet i Högsta Domstolen. En person misstänks för stöld. Lagen tillåter i detta fall kroppsbesiktning som kan lösa frågan om personen är skyldig till stöld. Att i det läget bedöma personens ålder gör inte att brottet löses. Att ta ett DNA-prov kanske kan lösa brottet.

Att Riksåklagaren ändå driver det till högsta instans är en skam som sänker tilltron till vårt rättssamhälle.

Kränkande bli utsatt för kroppsbesiktning

Både Sveriges grundlag och Europakonventionen har förbud mot påtvingade läkarundersökningar. Man är tydlig med att det är kränkande att bli utsatt för en kroppsbesiktning. Det ska man inte behöva utsättas för om man är oskyldig.

Domen i fredags handlar om en person som bara är misstänkt. En misstänkt är inte dömd.

Ändå vill Riksåklagaren utsätta den misstänkta för tandröntgen, handledsröntgen, nyckelbensröntgen samt knäröntgen med magnetkamera. Och efter det ska den misstänktes röntgenbilder granskas och bedömas av ett antal läkare. Och sedan ska den misstänktes röntgenbilder förevisas i domstol och bedömas av jurister och troligen i slutändan även av media och allmänheten.

Högsta Domstolen är helt överens med Svea Hovrätt och Stockholms Tingsrätt om att det inte är tillåtet att utsätta en misstänkt för det. För att det är kränkande.

Däremot, om den misstänkte blir dömd så ska straffet beslutas. Då är det viktigt att fastställa åldern. Då är det tillåtet med medicinsk åldersbestämning om det är osäkert vilken ålder den dömde har.

Det finns dock ett undantag då man måste veta om åldern redan för att kunna misstänka ett brott och det är till exempel sexuellt umgänge med minderårig. Då måste åldern såklart fastställas redan innan den misstänkte är dömd. Och det är då tillåtet med medicinsk åldersbedömning.

Helt enligt legalitetsprincipen och ändamålsprincipen.

Advokatsamfundets ordförande retweetar en kommentar på twitter: ”Bra dom ! Strikt tillämpning utifrån lagtextens lydelse.”

Men det bryr sig inte trollen om. Ivriga att sprida denna nyhet. För att göra folk upprörda. För att göra folk rädda.

Att bry sig om sanningen och den personliga integriteten

Och rubrikmakarna hänger på. Och de som fiskar röster. En politisk sakkunnig hos Moderaterna skriver på twitter: ”… dåliga nyheter för svensk brottsbekämpning…”

Fort ska drevet gå. Skynda ut med de missvisande kommentarerna så att folket är upprörda och det är för sent att vara saklig.

Så vinner man en debatt i sociala media.

Så vinner man ett val i USA.

Så vinner man kanske en lagändring i Sverige.

En anonym kommentar på dagensjuridik.se är väldigt klarsynt: ”Det allmänna rättsmedvetandet skapar oftast ingen rättssäkerhet eller några rättsstatliga principer. Enligt det allmänna rättsmedvetandet skulle en ohyggligt stor andel av de dömda sitta i fängelse på livstid och många skulle säkert också avrättas.”

Inrikesministern verkar redan ha fallit för trycket och lovat en ändring av lagen.

Johan Svensk,
Miljöpartiet

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.